Acordul privind înființarea unui Oficiu de Legătură al NATO la Chișinău, semnat marți, la Bruxelles, de premierul moldovean Pavel Filip și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg a înfuriat politicienii pro-ruși de la Chișinău.

Aceștia au interpretat evenimentul ca „pregătire a aderării Moldovei la NATO” și au început să sperie cetățenii prin intermediul posturilor rusești de televiziune că „vine NATO cu războaie”, scrie Report.md.

„Astăzi am făcut un pas important înainte. Am semnat un acord care va facilita înființarea unui Oficiu de Legătură al NATO la Chișinău. Acest birou va ajuta la promovarea cooperării practice dintre NATO și Republica Moldova. Ne va permite să sprijinim și mai mult reformele voastre din Republica Moldova”, a menționat Jens Stoltenberg.

La rândul său, premierul moldovean a spus că are certitudinea că deschiderea acestui Oficiu va contribui la valorificarea potențialului de cooperare cu Alianța prin implementarea inițiativelor existente, „a unei comunicări despre programele NATO, precum și a unor proiecte noi realizate cu sprijinul NATO”.

Aliații rămân angajați pentru o Moldovă prosperă, sigură și europeană

„Salut această decizie istorică ce reprezintă un pas important pentru Republica Moldova. Deschiderea acestui birou a fost una dintre prioritățile mandatului meu ca ministru al Apărării și el va fi un real sprijin pentru modernizarea Armatei Naționale dar și a întregului sistem național de securitate”, a comentat ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru.

Potrivit lui, „în actualul context regional, deschiderea Oficiului NATO la Chișinău este o dovadă a încrederii pe care partenerii externi o au în actuala guvernare și totodată o dovadă a creșterii importantei strategice și geostrategice a Republicii Moldova”.

Guvernul de la Chișinău a primit avizul pozitiv al Comisiei parlamentare de politică externă, pentru a începe consultările în vederea deschiderii unui birou de legătură al NATO la Chișinău la 1 iulie 2016, cu câteva zile înainte ca ministrul Apărării, Anatol Șalaru, să meargă la summit-ul NATO de la Varșovia. Atunci, pentru prima dată în istoria relațiilor Moldova-NATO, în declarația finală a summit-ului s-a alocat un paragraf întreg parteneriatului Republicii Moldova-NATO.

Paragraful 116 constituie nu numai o referire exclusivă la Republica Moldova, ci și angajamentul aliat pentru continuitatea consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova. „Aliații rămân angajați pentru ca Moldova să beneficieze de un viitor prosper, sigur și stabil în concordanță cu valorile comune ale democrațiilor europene. Pentru a realiza un asemenea viitor, este important ca Republica Moldova să rămână angajată în implementarea reformelor de care beneficiază toți cetățenii săi. Mulțumim Republicii Moldova pentru contribuția sa la operațiunile NATO”, se arată în declarația finală a summit-ului NATO de la Varșovia.

Citiți continuarea pe Report.md.