Mii de persoane s-au adunat în centrul Chișinăului pentru a protesta față de modul în care s-au desfășurat alegerile. Protestatarii cer anticipate și demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale. Un protest e programat și la București, de la 19:00.

UPDATE

Protestul va continua marți, începând cu ora 11:00, în fața liceului "Gheorghe Asachi".

+++

Mii de cetățeni ai Republicii Moldova protestează în Piața Marii Adunări Naționale împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale, în urma cărora Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu la o diferență de patru procente. Protestatarii denunță fraude.

Protestatarii adunați în Piața Marii Adunări Naționale au blocat o porțiune din bulevardul Ștefan Cel Mare și se îndreptă către sediul Comisiei Electorale Centrale pentru a le cere alegeri anticipate, relatează Agora.md.

Protestul a fost inițiat de asociația Onoare Demnitate Patrie (ODIP), apoi tinerii manifestanți, cărora li s-au alăturat și alte persoane, au pornit în marș spre Comisia Electorală Centrală.

Protestatarii cer demisia membrilor CEC, fiind nemulțumiți de faptul că nu au ajuns buletine de vot pentru cetățenii din diaspora, dar și de faptul că s-a permis transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană. Manifestanții scandează „Maia Sandu – președinte”, „Jos Dodon!” și reformulează lozinci protestare mai vechi - „Refuz, rezist sunt antisocialist!” sau ”Unu doi, unu doi, socialiștii la gunoi!”, fluturând tricolorul, inclusiv unul cu o lungime de câteva zeci de metri.

„Nu facem politică de o parte sau de alta, dar ne revendicăm drepturile. Vrem alegeri repetate ca să avem parte de un scrutin corect. Să câștige cel mai corect și cel mai onest dintre candidați, nu prin fraudă, nu prin mizeriile care s-au făcut în campanie. Nu repetăm scenariul din 7 aprilie 2009, nu ne lăsăm manipulați, nu luăm pietre, nu distrugem clădiri… Nu clădirile sunt de vină, ci acei care au fraudat”, a menționat liderul protestatarilor Vlad Bilețchi.

Mai multe detalii despre protestul din Chisinău puteți găsi pe site-ul Report.md 

Și la București este anunțată o acțiune de protest față de fraudarea turului II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit Platformei Acțiunea 2012.

Aceasta urmează să înceapă la ora 19, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

La eveniment vor participa basarabeni aflați la studii sau stabiliți în București, dar și români din țară, „solidari cu frații de peste Prut”.

Manifestații similare vor avea loc în mai multe orașe românești, printre care Iași și Galați, începând tot cu ora 19:00.  

Între timp, au fost procesate 100% din procesele verbale: Igor Dodon a acumulat 52,18%, iar Maia Sandu - 47,82%.