Elevii celor opt școli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană vor activa în regim normal, conform unui protocol semnat între Chișinău și Tiraspol, după aproape 15 ani în care personalul și elevii școlilor respective au avut pobleme.

Protocolul conțin mai multe angajamente în ceea ce privește diminuarea tarifelor la serviciile comunale, stabilirea unor plăți simbolice pentru arendarea clădirilor cu stipularea expresă că contractele de arendă vor fi încheiate pe un termen de 10 ani cu posibilitatea prelungirii ulterioare a acestora, relatează Independent.md.

De asemenea, protocolul stabilește determinarea posibilității utilizării loturilor de pământ pe care sunt amplasate aceste școli, asigurarea liberei circulații a profesorilor și a elevilor, precum și aprovizionarea nestingherită cu materiale didactice și bunuri necesare pentru buna desfășurare a procesului educațional.

Totodată, a fost semnat și un protocol cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană.

În regiunea transnistreană activează opt școli cu predare în grafie latină: liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina/ Bender; liceul "Ștefan cel Mare" din Grigoriopol; liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol; liceul "Evrica" din Râbnița; liceul "Mihai Eminescu" din Dubăsari; gimnaziile din localitățile Corjova și Roghi, precum și gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/ Bender.

În 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curricula Federației Ruse, acestea fiind traduse în "limba moldovenească", adică în limba română cu caractere chirilice.