Vladimir Putin a declarat că speră foarte mult ca, la următoarele alegeri din Republica Moldova, poporul moldovean să aprecieze eforturile pe care le face actualul președinte al republicii, Igor Dodon, pentru a construi relații cu Rusia.

"Vedem ce se întâmplă în jurul R. Moldova și cunoaștem nevoile poporului moldovean în dezvoltarea atât a democrației, cât și a economiei'', a spus joi seara președintele rus, răspunzând la întrebări ale participanților la clubul de discuții Valdai, relatează agenția de stat TASS, preluată de Agerpres.

''Dar cine cumpără vin moldovenesc? În Franța cumpără cineva vin moldovenesc? Cine are nevoie de el pe piețele europene, acolo nu au unde să-l pună pe al lor. Acolo, când sunt transportate produse viticole din țară în țară, chiar și în cadrul Uniunii Europene, fermierii sunt opriți pe drum și totul este aruncat, vărsat în câmp deschis'', a susținut Putin, afirmând că și alte ramuri ale economiei sunt ”atât de dependente de Rusia, încât nu pot exista pur și simplu”.

Cifrele care contrazic afirmațiile lui Vladimir Putin

Datele oficiale publicate luna trecută de iroului Național de Statistică de la Chișinău pentru șapte luni ale anului 2020 arată că România este principalul exportator de vinuri moldovenești.

De altfel, România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export, cât și la import, achiziționând în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupând locul 1 în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova.

Cel de al doilea partener comercial al Chișinăului din top 10 state membre UE este Italia.

În aceeași perioadă, exportul mărfurilor moldovenești pe piața CSI a însumat 220,8 milioane de dolari cu o pondere în totalul exporturilor de 16%, iar importurile au constituit 733,6 milioane de dolari. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 milioane de dolari, iar exportul produselor rusești în R. Moldova s-a ridicat la 337,61 milioane de dolari.