Membrii Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău au decis constituirea a 150 de secții de votare pentru diaspora, la alegerile parlamentare anticipate de luna viitoare.

”Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare. În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora”, se arată în comunicatul instituției, citat de Agora.md.

Ministerul de externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru moldovenii din diaspora.

Inițial, Comisia Electorală Centrală a decis înființarea a 139 de secții de votare în străinătate, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și a moldovenilor care se află în afara țării. În fața sediului CEC au fost organizate proteste față de această această decizie.

Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință și au hotărât să mai deschidă încă șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, respectiv, un total de 146 de secții.

Împotriva acestei decizii au fost depuse contestații de către mai multe partide. 

Decizia CEC a venit în ciuda sentinței definitive de marți de a Curții Supreme de Justiție care obliga Comisia Electorală să respecte recomandarea Ministerului de externe privind deschiderea a 191 de secții de votare în diaspora.