Preşedintele Parlamentului a promulgat miercuri legea privind modificarea Codului Audioviziualului, după ce Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acestei legi.

Legea de modificare a Codului Audiovizualului, votată de Parlament pe 7 decembrie, include noi norme prin care se asigură protecția consumatorului de informație de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior, relatează IPN. Un alt scop este neadmiterea  provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

În lege este prevăzută transmisia doar a programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Preeşedintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea, astfel că s-a decis de către Curtea Constituţională suspendarea temporară a şefului statului.

Aceasta este a treia oară când CC decide suspendarea preşedintelui.

Preşedintele prorus al R. Moldova a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea privind propaganda rusă.

"Consider că ea (legea - n.r.) atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie", a explicat Igor Dodon.