Numărul alegătorilor înscriși în Registrul de Stat la 22 august este de 3.237.032 – cu mult peste numărul total al populației R. Moldova, scrie Report.md. În ultimii ani, numărul populației a scăzut, în timp ce numărul alegătorilor a crescut.

"Este o cifră umflată artificial, pentru a putea manipula cu rezultatul alegerilor”, susțin experții.

Din numărul total de alegători incluși în Registrul de Stat (RSA), doar 2 853 802 sunt atribuiți pe circumscripții.

"Diferența cuprinde persoanele fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova”, a explicat Comisia Electorală Centrală (CEC).

Am încercat să precizăm anumite aspecte, dar membrii CEC au evitat marți contactul cu jurnaliștii.

În aceste condiții apare o nedumerire: În ce măsură datele prezentate de CEC corespund realității, de vreme ce rezultatele preliminare ale Recensământului populației și locuințelor desfășurat în mai 2014 arătau că în Moldova populația țării a scăzut la 2. 913.281 de persoane?

Ion Mocanu, expert în sociologie electorală și cercetător științific la Insitutul de Cercetări Juridice și Politice, a menționat pentru Report.md că cifra anunțată de CEC este suspect de mare.

"Dacă ținem cont de fluxul migrațional, de situația demografică din țară, cred că numărul real al populației Republicii Moldova este mai mic de trei milioane de oameni - așa cum arată și estimările Centrului de Cercetări Demografice din Moldova. Cifra anunțată de CEC este umflată artificial pentru a putea manipula rezultatul alegerilor, pentru a putea ridica artificial ratingul unui candidat și a jongla cu numărul de voturi în favoarea lui. Chiar și datele preliminare ale Recensământului populației arătă un număr mai mic de populație adultă cu drept de vot decât cea declarată acum de CEC. Biroul Național de Statistică ar trebui să vină cu date concrete în acest caz, dar nu cred că o va face”, a spus Ion Mocanu.

"În Moldova încă nu au fost intentate dosare pentru fraudarea alegerilor. Poate fraude electorale s-au produs, însă nimeni nu a fost tras la răspundere. În pofida abaterilor, organele abilitate au validat mereu alegerile”, a precizat Ion Mocanu.

Citiți continuarea pe Report.md.