Berlinul va oferi Guvernului de la Chișinău asistență tehnică și financiară nerambursabilă, în valoare totală de 33,7 milioane de euro. Și Elveția va oferi Moldovei asistență financiară nerambursabilă pentru gestionarea crizei migranților.

Executivul de la Chișinău a votat miercuri inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două acorduri în acest sens, relatează Agora.md.

23 de milioane de euro ar urma să fie oferiți pentru implementarea a trei proiecte în derulare: „Susținerea infrastructurii sociale și comunale III”, „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă și cel de canalizare, Moldova Centru, VPT, faza 3” și „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă și cel de canalizare, Moldova Centru, VPT, faza 3, măsuri de susținere”.

Guvernul de la Berlin va acorda și asistență tehnică, în valoare totală de 10,7 milioane de euro. Asistența în cauză va viza două proiecte: 2,5 milioane de euro pentru „Consilierea politică a Republicii Moldova” și 8,2 milioane de euro pentru „Întreprinderi și comune puternice pentru Republica Moldova”.

Totodată, Republica Moldova va primi un grant în valoare de 3,2 milioane de dolari pentru gestionarea crizei refugiaților, oferit cu titlu de donație de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat proiectul privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui Acord între Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și SDC. 

Asistența financiară nerambursabilă, acordată de partenerii elvețieni, urmează să fie transferată în Fondul de intervenție al Guvernului Republicii Moldova, în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru sprijinul refugiaților ucraineni.