Chișinăul a cerut NATO ca R. Moldova să fie invitată la summit-ul de la Varșovia (8-9 iulie) în calitate de observator. În opinia ministrului moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică nu contravine Constituției țării.

"Noi suntem observatori în mai multe organizații internaționale la care nu avem dreptul să fim membri, deoarece suntem un stat neutru din punct de vedere militar. Același lucru este valabil și pentru NATO. Vorbesc în numele Ministerului Apărării. Vrem să fim invitați la acest summit și sperăm să obținem statutul de observator”, a menționat Șalaru, în cadrul unei conferințe internaționale, relatează Report.md. 

Ministrul Anatol Șalaru a menționat că "cetățenii moldoveni sunt victimele unui război hibrid dus de Rusia, victimele propagandei rusești care a transformat NATO și UE în sperietori”.

"Fără o Moldovă sigură, cu armată puternică, nu va exista stabilitate în această parte a Europei. Moldova este un jucător important și vrem ca, după summitul de la Varșovia, Armata Națională a Moldovei să poată beneficia din plin de pe urma cooperării cu țările membre NATO”, a menționat ministrul moldovean.

Ca să nu irite Rusia, Chișinăul scrie strategii timide de securitate

De câțiva ani, autoritățile de la Chișinău se chinuie să rescrie Strategia de Securitate a Republicii Moldova, inclusiv pentru a putea beneficia de suport extern pentru modernizarea Armatei Naționale.

Deși s-a promis în repetate rânduri, nu a fost deschis la Chișinău un birou permanent de legătură cu NATO (precum există în Georgia și Ucraina) deși a fost bugetat deja pentru anul în curs de Alianța Nord-Atlantică. Motivul: lipsa unui aviz pozitiv din partea Comisiei de politică externă din Parlamentul Republicii Moldova.

Referindu-se la Strategia de Securitate la care se lucrează de mai mult timp, ministrul Șalaru spune că documentul are multe lacune și va fi supus expertizării. Totuși, în opinia sa, o problemă mai mare este lipsa unui dialog cu cetățenii, care ar trebui să conștientizeze beneficiile cooperării cu NATO.

Citiți materialul integral pe Report.md.