Liderul de la Tiraspol Evghenii Șevciuk a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97% dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Rusia.

UPDATE

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a anunțat că actul este nul și neavenit, în timp ce premierul moldovean, Pavel Filip, a catalogat decretul liderului separatist drept o acțiune electorală și populistă.

***

Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, referitor la decretul liderului separatist de la Tiraspol, că astfel de acțiuni se înscriu într-o "retorică provocatoare", în contextul așa-ziselor alegeri prezidențiale din regiune și se impune o "atitudine reținută".

De asemenea, România reafirmă "poziția sa fermă" potrivit căreia este necesară o soluție politică, negociată, în dosarul transnistrean, cu respectarea deplină asuveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

"Este nevoie de progrese în formatul 5+2, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluții, iar România susține eforturile Președinției-în-exercițiu a OSCE în acest scop", potrivit sursei citate.

***

Decretul mai prevede ajustarea de urgență a legislației transnistrene la cea rusească, relatează Radio Chișinău.

După cum se mai menționează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi considerate nule și nu vor mai fi aplicate.

Evghenii Șevciuk a cerut, de asemenea, Guvernului regiunii secesioniste să instituie o comisie specială de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanță a legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse.

În componența comisiei urmează a fi recrutați experți străini, dar și reprezentanți ai comunității judiciare.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată decretul liderului de la Tiraspol.

În același timp, mai mulți experți, printre care și directorul executiv al Asociației ”Promo-Lex”, Ion Manole, califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care în decembrie în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar în acest fel Evghenii Șevciuk încearcă  de a-și face capital electoral.

Conform Radio Chișinău, decretul lui Evghenii Șevciuk vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează  regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean.