Parlamentul de la Chișinău s-a reunit, miercuri după-amiază, într-o ședință specială ce a durat circa 30 de minute şi a votat Guvernul condus de Pavel Filip. Mii de oameni au protestat şi au cerut anularea votului.

UPDATE 00:22

Platforma Demnitate şi Adevăr cheamă cetăţenii să revină, joi, la protest şi să-şi manifeste nemulţumirea faţă de învestirea mafiotă a Guvernului Filip.

"Mâine, la 10 dimineaţa, continuăm protestele împotriva huntei lui Plahotniuc. Zilele mafiei criminale sunt numărate. Puterea noastră e în unitatea noastră!”, a declarat Vasile Năstase, membru fondator al Platformei DA, scrie Jurnal.md.

"Mâine la ora 10:00 ne adunăm aici în piață și mergem până la capăt", au anunţat şi Igor Dodon și Renato Usatîi, conform Agora.md.

UPDATE 00:04

În cadrul ceremoniei, Nicolae Timofti a declarat: "Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem".

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Timofti şi-a exprimat speranţa că Guvernul condus de Pavel Filip, "format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova". 

UPDATE 00:01

Serviciul de presă al Președinției confirmă că membrii noului Guvern au depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

UPDATE 23:54

Presa din R. Moldova scrie că, aproape de miezul nopţii, miniştrii Cabinetului Filip au depus jurământul la Preşedinţie.

Pentru a asigura securitatea evenimentului, "sute de polițiști s-au deplasat spre reședința prezidențială, în jurul căreia au format un cordon viu", potrivit Timpul.md. Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui preciza că Nicolae Timofti va anunţa joi când va depune Guvernul jurământul.

UPDATE 23:40

Oleg Balan, ministrul de Interne în exerciţiu, a declarat, pentru Radio Europa Liberă, că au fost mii de protestatari, iar Ministerul de Interne nu a fost anunţat când urma să aibă loc şedinţa Parlamentului, astfel că "forţele noastre erau minime, cele care asigurau ordinea publică la Parlament".

Balan a mai spus că au fost 13 răniţi: opt poliţişti şi cinci protestatari.

UPDATE 22:21

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, cheamă liderii protestatarilor la întâlnire, joi, la ora 10:00, a declarat, la TV 7, liderul PSRM, Igor Dodon.  

UPDATE 22:18

Europarlamentarul Monica Macovei scrie, pe Facebook, că Partidul Democrat, care a generat această criză politică în octombrie 2005, când a pus umărul la căderea guvernului pro-european, "trebuie să demonstreze împreună cu noul guvern Filip și noua majoritate parlamentară că are intenții bune pentru Republica Moldova și continuă drumul european".

"Uniunea Europeană nu trebuie să piardă Republica Moldova în favoarea mafiei locale și a rușilor, ci, din contră, trebuie să facă presiuni astfel încât guvernul Filip să respecte și să aplice la termen și complet măsurile asumate de Republica Moldova la semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb", a mai scris Macovei.

UPDATE 22:10

 

Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent,

este mesajul Ambasadei SUA la Chişinău.

 

UPDATE 21:50

Agora.md - Manifestanții din fața Parlamentului scandează diferite slogane, dar deja într-un mod mult mai calm și liniștit.

Purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Timofti a anunţat că președintele a luat act de ce se întâmplă în stradă, iar joi va anunța ora și locul unde va avea loc procedura de învestire a Guvernului.

UPDATE 21:30

Sute de poliţişti au fost aduşi la Parlament, iar protestatarii au fost scoşi din clădire. 

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost atacat în timpul protestelor, fiindu-i spart capul, întrucât a votat pentru Guvernul Filip, informează Unimedia.md. Oamenii l-au atacat și au strigat "Iuda!”, acuzându-l de trădare. Incidentul a avut loc în apropierea Cinematografului Patria.

UPDATE 21:18

Deputatul socialist Vladimir Țurcanu, întrebat de Radio Europa Liberă dacă ar putea apărea provocatori în mulţime: "Deja vă spun, ca ex-ministru de Interne, ca de obicei, apar aceşti provocatori şi, de obicei, apar din partea celor care doresc după aceea să îşi apere posturile pe care le-au ocupat”.

UPDATE 21:14

Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestelor. Conform șefului șecției Medicină Urgență din cadrul spitalului de Urgență, Igor Curov, viața pacienților este în afara oricărui pericol. Ei au suferit traumatisme ușoare. 

UPDATE 20:56

Protestatarii au ajuns la etajul doi al clădirii Parlamentului, potrivit Unimedia.md. Polițiștii sunt lăsați să iasă din Legislativ printr-un cordon format de manifestanți. 

UPDATE 20:41

MAE urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău.

"Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip,  Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău. Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării", se arată într-o precizare de presă a Ministerului de Externe de la Bucureşti.

UPDATE 20:29

Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Filip nu va mai avea loc miercuri, a declarat, pentru Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti.

UPDATE 19:49

Valeriu Streleţ: "Cert este că cei de la PD şi aliaţii săi au ajuns prea departe în obsesia patologică de acaparare totală a puterii, iar ceea ce au făcut astăzi este în afara regulilor democratice şi a bunului simţ. Sunt pătruns de un sentiment de revoltă şi detestare a modului în care se încearcă fentarea cetăţenilor".

Streleţ face apel, în numele fracţiunii parlamentare a PLDM, la cetăţeni să protesteze în mod paşnic, precizând că "devastarea clădirilor publice nu va aduce mai multă democraţie, bunăstare şi dreptate".

UPDATE 19:41

Potrivit Timpul.md, polițiștii au anunțat că Andrei Năstase se află în aceste momente în interiorul Parlamentului și duce tratative. Protestatarii au trecut de prima uşă a Parlamentului. Polițiștii stau baricadați în interior și nu le permit să treacă mai departe. Oamenii scot câte un polițist afară după ce îl dezarmează de scut. 

UPDATE 19:34

Fostul premier Victor Ponta l-a felicitat, miercuri seara, pe Pavel Filip.

"Felicitări și succes noului Prim-Ministru de la Chișinău Pavel Filip! Acum însă rapid la reforme, muncă, eforturi și sacrificii! România trebuie să sprijine toate aceste acțiuni necesare pentru parcursul european al Moldovei", a scris, pe Facebook, Ponta.

UPDATE 19:09

Ziarul de Gardă l-a sunat pe Pavel Filip, întrebându-l ce are de gând să facă în legă­tură cu pro­tes­tele violente de la Par­la­ment."Să vor­bim ceva mai târ­ziu des­pre asta, acum sunt ocu­pat în alte acti­vi­tăți”, a spus Pavel Filip. La insis­tenţele jurnaliştilor care au dorit să ştie dacă va inter­veni sau nu, ca să res­ta­bi­lească liniș­tea, Filip a închis tele­fo­nul.

Pre­șe­din­tele Par­la­men­tu­lui, Andrian Candu, nu a răs­puns la tele­fon, la fel ca și Ser­vi­ciul de Presă al Legi­sla­ti­vu­lui. Nici anga­jaţii Preşe­din­ției nu au răspuns, precizează Ziarul de Gardă.

UPDATE 18:58

Votul din Parlament "a fost o sfidare totală a societăţii", a declarat analistul Victor Ciobanu, citat de Jurnal.md.

 

"Ei au făcut mişeleşte şi tâlhăreşte, în aşa fel încât lumea să nu reuşească să se adune, totuşi în pofida acestui fapt lumea a reuşit să se adune. A fost o demonstraţie că toate poveştile cu democraţia nu mai au nici un sens, probabil nu mai are nici un sens şi lecturarea programului, mai mult nici prim-ministrul nu a reuşit să se documenteze despre acest program”,

a mai declarat Victor Ciobanu.

 UPDATE 18:56

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, îi îndeamnă pe protestatari să se retragă şi să nu distrugă clădirea Parlamentului. 

UPDATE 18:49

"Noi suntem poporul!", "Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta!", strigă mai mulţi protestatari care încearcă să intre în Parlament. Oamenii cer anularea votului de învestire a guvernului. Forţele de poliţie folosesc gaze lacrimogene.

UPDATE 18:34

"Este greu să nu ironizezi …Nu că o coaliție născută în miez de noapte naște un guvern în plină noapte… Pe Potomac este ziuă, se poate urmări în direct. Dar ce guvern! Ministrul de externe este ambasadorul de la Moscova! Nu ar fi băiat rău, dar în diplomație contează foarte mult detaliile. După «experiența» de la Moscova, devii dintr-odată foarte bun pentru intergrarea europeană, nu? Sau se va forma acel minister al integrării, iar politica externă se va limita la relațiile cu Rusia?", a scris, pe Facebook, Ion Sturza. 

UPDATE 18:16

Mai mulţi protestatari au reuşit să intre în Parlament. La protest participă atât simpatizanţi ai socialiştilor, cât şi ai Platformei DA.

UPDATE 17:43

Mulțimea adunată în scuarul Parlamentului forțează cordoanele de polițiști pentru a putea intra în sediul Legislativului. Protestatarii au ajuns până pe scările laterale ale clădirii.


UPDATE 17:10

Mulțimea adunată în faţa clădirii Parlamentului scandează "Anularea votului”, "Hoții”, "Jos Iuda”.

Potrivit Agora.md, protestatarii au dat jos un gard lateral si au pătruns in spatele Parlamentului. În fața lor se află un cordon de polițiști cu scuturi. Momentan sunt circa 1.000 de oameni în fața Legislativului. O parte din ei se ceartă cu polițiștii, încercând să intre în clădire.

UPDATE 16:38

Şedinţa a durat circa o jumătate de oră, sărindu-se peste procedurile normale. Protestatarii au încercat să întrerupă şedinţa, dar nu au reuşit, astfel că au revenit în faţa Parlamentului, relatează Unimedia.md.

UPDATE 16:36

Andrian Candu a anunţat că Guvernul a fost aprobat, cu 57 de voturi "pentru". 

UPDATE 16:33

Candu a supus la vot propunerea lui Lupu, care a fost acceptată.

UPDATE 16:29

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PDM) susţine că se se întâmplă în plen e "foarte urât", "se dă o luptă geopolitică". Prin urmare, acesta a propus să se renunţe la sesiunea de întrebări şi răspunsuri, la dezbaterea prezentarea şi dezbaterea programului de guvernare şi să se treacă direct la vot.

Pavel Filip prezintă lista miniştrilor. 

UPDATE 16:24

Deputaţi socialişti protestează în plen şi cer alegeri anticipate. Nemulţumiri au şi deputaţii liberal-democraţi.

UPDATE 16:18

Premierul desemnat Pavel Filip vorbeşte de guvernul "ultimei şanse".

El spune că nu vine cu promisiuni, ci cu obiective "realiste şi realizabile".

În acest timp, în faţa Parlamentului sute de oameni s-au adunat pentru a protesta faţă de învestirea cabinetului. Socialiştii au anunţat în cursul dimineţii că vor organiza un protest.

 

"Vom încerca să împiedicăm procedura nelegitimă de învestire a noului Guvern-marionetă. În Parlament – cu forțele deputaților, în afara Parlamentului – cu sprijinul cetățenilor.Vom declara dezacordul nostru față de prelungirea acestei guvernări corupte care a capturat statul. Știm că ni se pregătesc provocări, dar noi oricum vom protesta. (...) În plus, în fiecare zi vom avea un pichet din cetățeni și deputați socialiști în fața Legislativului",

a scris preşedintele PSRM, Igor Dodon, pe Facebook.

"Jos hoţii!", "Noi suntem poporul!" şi "Anticipate, anticipate!", strigă protestatarii.

Clădirea Parlamentului este înconjurată de reprezentanții forțelor de ordine.

Decizia organizării şedinţei speciale a fost luată miercuri dimineaţă.

"Majoritatea membrilor Biroului Permanent au decis ca ședința Parlamentului să aibă loc chiar astăzi, 20 ianuarie, la ora 16:00. Asta în cazul în care Pavel Filip, candidatul desemnat este gata”, a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Membrii Cabinetului Filip:

Gheorghe Brega - vicepremier pe probleme sociale. De profesie medic, Brega este deputat din 2009.

George Balan - vicepremier pentru reintegrare. Din 2010 este şeful Biroului pentru Reintegrare de la Cancelaria de Stat a R. Moldova.

Andrei Galbur - ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi vicepremier. Galbur a fost ambasador în Rusia.

Octavian Calmâc - ministru al Economiei şi vicepremier
 
Octavian Armaşu - ministru al Finanţelor 

Vladimir Cebotari - ministru al Justiţiei
 
Alexandru Jizdan - ministru de Interne. Între 1997 şi 2014 a deţinut diferite funcţii în cadrul MAI. În octombrie anul trecut a fost numit director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Este considerat omul lui Usatîi.
 
Anatolie Şalaru - ministru al Apărării 
 
Vasile Bâtcă - ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor
 
Eduard Grama - ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare 

Iurie Chirinciuc - ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor 
 
Valeriu Munteanu - ministru al Mediului 
 
Corina Fusu - ministru al Educaţiei 

Monica Babuc - ministru al Culturii

Stela Grigoraş - ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei

Ruxandra Glavan - ministru al Sănătăţii 

Vasile Botnari - ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. A fost ministru al Transporturilor în Guvernul Leancă şi în Guvernul Gaburici.

Victor Zubcu - ministru al Tineretului şi Sportului