R. Moldova intră sub Igor Dodon, asistat de Blocul ACUM
Deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales luni președinte al Curții Constituționale. Decizia a zdruncinat coaliția de guvernare PSRM-ACUM.
Premierul Maia Sandu a declarat că va acționa „în consecință”, fără a preciza ce anume intenționează să întreprindă.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova este formată din șase judecători. După căderea regimului Plahotniuc, toți magistrații Curții au demisionat, urmare a deciziilor controversate pe care le-au aprobat în perioada 7-9 iunie 2019 - decizii examinate sub aspectul uzurpării puterii de stat. Noua guvernare a trimis la Curtea Constituțională alți judecători: Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiți în funcția de judecători constituționali printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie, Liuba Șova și Nicolae Roșca au fost numiți în funcție printr-o hotărâre a Guvernului din 15 august, iar Domnica Manole și Vladimir Țurcan au fost numiți în funcție printr-o Hotărâre a Parlamentului la 16 august 2019, relatează Deutsche Welle.
Astfel, președintele Curții, Vladimir Țurcan, a fost votat de cel puțin 4 din cei 6 magistrați. Aceasta înseamnă că cel puțin unul din candidații Guvernului și judecătorii propuși de Consiliul Superior al Magistraturii au votat pentru Țurcan.
Socialistul Țurcan (ambasador la Moscova în perioada guvernării comuniste - 2002–2005) a fost ales președinte al Curții Constituționale după ce mai multe personaje din anturajul lui Igor Dodon au preluat, în ultimele două luni, funcții importante. De exemplu, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi (premier în perioada guvernării comuniste) a devenit președinte al Parlamentului, iar consilierul lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a ajuns, urmare a unui concurs controversat, director al Centrului Național Anticorupție. Asta pe fundalul angajamentului asumat de noua guvernare de a scoate instituțiile statului de sub influență politică.
Curtea Constituțională - scoasă de sub Plahotniuc și băgată sub Dodon
„Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav, care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară. Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a reacționat premierul Maia Sandu.
Asta în condițiile în care, conform Legii privind Curtea Constitutională, votul în baza căruia este ales presedintele Curții este secret, iar afișarea opțiunii de vot de către judecători ar conduce la revocarea mandatului acestora.
Și deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, s-a declarat indignat de numirea socialistului Vladimir Turcan la șefia Curții Constituționale, iar deputatul ACUM Octavian Țîcu a spus că „orice colaborare cu PSRM devine, pe zi ce trece, tot mai nocivă. Greu ajunge!”, a menționat el.
„Poate vom învăța ceva din această experiență. Măcar în al 12-lea ceas... Dar până atunci, „bucurați-vă” de rezultatul „luptei pe baricade”! Am ajuns să avem un președinte de Curte care nu crede în universalitatea drepturilor omului”, a reacționat jurista Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi.
Citiți continuarea pe DW.
Comentarii