Coaliția parlamentară PSRM+PDM, controlată de președintele Dodon, e la un pas de a deveni minoritate. Tot mai mulți deputați PDM care l-au deservit pe oligarhul Plahotniuc până în iunie 2019 părăsesc formațiunea, relatează Deutsche Welle.

Tot mai mulți deputați PDM, care l-au deservit pe oligarhul Vladimir Plahotniuc până în iunie 2019 (când acesta a pierdut puterea), părăsesc formațiunea (PDM –care îl asistă pe Dodon la guvernare) și aderă la construcția politică a lui Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, și la Partidul „Șor” – condus de Ilan Șor, principalul figurant (inclusiv în raportul detectivilor americani de la ”Kroll”) în dosarul vizând jaful bancar de 1 miliard de dolari (cu condamnare în prima instanță).

Atât Plahotniuc, cât și Șor au fugit din Moldova în ziua în care PDM (condus pe atunci de Plahotniuc) a cedat puterea la limita unei tentative de uzurpare a puterii de stat.

Moldova a scăpat de regimul Plahotniuc după ce, urmare a alegerilor din februarie 2019, în ultima zi permisă de Constituție, PSRM-ul pro-rus și pro-europenii (PAS și PPDA) din blocul ACUM și-au unit voturile într-un efort politic ce părea imposibil și au învestit un guvern pro-european condus de Maia Sandu.

Timp de o săptămână, din cauza unor decizii controversate ale Curții Constituționale (anulate ulterior), în Moldova au funcționat două guverne. Instituțiile statului au fost blocate de sisținători debusolați, aduși de PDM la Chișinău, iar premierul cu mandat expirat, Pavel Filip (care a preluat șefia PDM după fuga lui Plahotniuc), în calitate de președinte interimar (CC îl suspendase pe Igor Dodon din funcția de președinte) a semnat chiar și un decret de dizolvare a parlamentului nou ales și a stabilit o dată a alegerilor anticipate.

Partenerii internaționali au salutat noua guvernare de la Chișinău, deblocând inclusiv finanțarea externă (blocată din cauza abuzurilor la adresa democrației în perioada regimului Plahotniuc). S-a reușit înghețarea schemelor de contrabandă (nu și lichidarea), iar schimbările în sectoarele-cheie precum justiția și mass media au început anevoios, întâmpinând rezistență din partea Președinției (președintele Igor Dodon compărea ca lider de facto al PSRM).

Pe fundalul tentativei de a scoate justiția și procuratura de sub influență politică, guvernul condus de Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru funcția de procuror general și, în consecință, a fost demis în noiembrie 2019 cu voturile PSRM+PDM, care ulterior au învestit Guvernul actual, condus de Ion Chicu – un guvern controlat de Igor Dodon, fără credibilitate la Bruxelles.

Răzbunarea oligarhului. Plahotniuc își construiește pista de revenire

În februarie 2019, Andrian Candu și alți cinci deputați democrați și-au anunțat retragerea din PDM și constituirea grupului „Pro-Moldova”. La acest grup au aderat ulterior și alți deputați PDM, astfel încât majoritatea parlamentară controlată de Igor Dodon s-a subțiat periculos de mult. Plecarea încă a patru deputați PDM ar însemna dispariția majorității parlamentare. Aceasta îl pune în gardă pe Igor Dodon, care a recurs la amenințări.

La sfârșitul săptămânii trecute, Andrian Candu (liderul „Pro-Moldova) a lansat un apel opoziției parlamentare de creare a unui „bloc antiguvernamental”. La câteva ore, Partidul „Șor” a salutat inițiativa și i s-a alăturat. Luni, 11 mai, doi deputați PDM (Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care în decembrie 2015 părăsise PCRM-ul lui Vladimir Voronin și au aderat la PDM-ul lui Plahotniuc), s-au alăturat fracțiunii Partidului „Șor” din Parlament.

Tot luni, într-un LIVE pe Facebook, Andrian Candu l-a îndemnat pe Igor Dodon să stea „cuminte pe scăunel”, pentru că în așteaptă „o perioadă foarte interesantă”.

Continuarea pe DW.