Parlamentarii din Republica Moldova au votat joi, în lectură finală, proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului electoral, relatează Unimedia. În toamnă, moldovenii își vor alege, din nou, președintele prin vot direct.

Votul din Parlament are loc după ce Curtea Constituțională a decis, pe 4 martie, revenirea la practica alegerii directe a șefului statului de către popor, după ce în anul 2000 s-a trecut de la republică prezidențială la cea parlamentară.

Astfel, viitorul președinte al Republicii Moldova se va alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat pentru un mandat de 4 ani.

Pot candida cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc în țară nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat.

În cazul în care nici unul dintre candidații la funcția de președinte nu va întrunit cel puțin jumătate din voturile valabil exprimate, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin va avea loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin, iar învingător va fi declarat candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.

În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Comisia Electorală Centrală consideră alegerile nevalabile dacă la primul tur de scrutin au participat mai puțin de o treime din numărul de alegătorii înscriși în listele electorale.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 30 octombrie.

Campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data scrutinului, iar înainte de aceasta candidații vor avea 30 de zile pentru colectarea celor 15.000 de semnături necesare înscrierii în cursa electorale.