Candidatul Partidului Democrat l-a desemnat pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc candidat la funcția de premier al R. Moldova. Presa de peste Prut scrie că președintele Nicolae Timofti ar lua în calcul o demisie urmare a acestei desemnări.

UPDATE 20:30
 
Cei 56 de deputați care îl susține pe Vlad Plahotniuc califică drept neîntemeiate motivele invocate de șeful statului privind respingerea candidaturii acestuia, se arată într-un comunicat de presă a Partidului Democrat, citat de Unimedia.md.
 
Deputații spun că hotărârea Curții Constituționale în materie de integritate nu are nicio relevanță în cazul candidatului propus de ei.
 
Astfel, majoritatea parlamentară îl înaintează din nou pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc drept candidat la funcția de prim-ministru.
 
”În acest context, reafirmăm determinarea noastră pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, susținere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, având pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați”, conform comunicatului.
 
UPDATE 16:48
 
Președintele Nicolae Timofti a anunțat, miercuri după-amiază, că a respins candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de premier, apreciind că nu întrunește criteriile de integritate necesare pentru această funcție.
 
Șeful statului a făcut trimitere la Hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, care stipulează că persoanele asupra cărora planează dubii de integritate, nu pot ocupa funcții de conducere în stat, se arată într-un comunicat al Președinției moldovene.
 
Timofti consideră că există suspiciuni rezonabile că Vlad Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15 februarie 2013 a Parlamentului R. Moldova acestuia i s-a dat un vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, "aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova".
 
Formațiunile parlamentare au termen până joi, ora 12:00, pentru a veni cu o nouă propunere. 

Urmează ca decretul să fie semnat de șeful statului, Nicolae Timofti. 

Prim-vicepreședintele PD Vlad Plahotniuc a ieșit în fața oamenilor adunați să-l susțină și a declarat că anul care vine va fi unul prosper, relatează Agora.md.


"Vom aduce în ochii voștri bucurie și credință", le-a promis Plahotniuc susținătorilor Partidului Democrat.

Totodată, Plahotniuc a declarat mulțimii că "Moldova va renaște”.

Susținătorii democraților s-au adunat în Scuarul Teatrului de Operă și Balet pentru a-i cere președintelui să semneze decretul de desemnare a candidatului PD la funcția de prim-ministru. 

 

"Țara trece prin momente grele. Vrem stabilitate și ordine dar și o guvernare puternică, care să asigure stabilitatea politică pentru 3 ani de zile”,

au declarat protestarii, scandând "Vrem Guvern acum, nu șomeri pe drum!”, "Plahotniuc!”.

 

În același timp, lideri și susținători ai Platformei DA protestează în Piața Marii Adunări Naționale și îi cer președinteluiTimofti să nu desemneze candidatul PD la funcția de premier. 

Potrivit deschide.md, șeful statului mai degrabă ar demisiona, decât să emită decretul cu privire la desemnarea lui Plahotniuc.

În cursul dimineții de miercuri, Nicolae Timofti a semnat decretul de conferire a Ordinului Republicii, omologului român, Klaus Iohannis. Acordarea unei astfel de decorații într-o zi în care la Chișinău se anunță candidatul democraților la funcția de premier a fost interpretată de unii observatori ai scenei politice drept "un gest de adio", notează publicația citată. 

În cazul în care Timofti demisionează, președintele Parlamentului, Andrian Candu, va devine președinte interimar. Candu este finul lui Plahotniuc.

Nicolae Timofti are termen până joi să semneze demersul de desemnare a unui nou candidat la funcția de premier.

Luni, 56 din cei 101 de parlamentari au semnat o declarație de constituire a majorității parlamentare, ceea ce ar asigura numirea unui premier, după ce prima tentativă a eșuat, întrucât nu a fost cvorum în Legislativ.

"Abramovici de Moldova"

Numit și „Abramovici de Moldova”, Vladimir Plahotniuc este unul dintre cei mai controversați politicieni și oameni de afaceri de peste Prut.

Presa a scris că Plahotniuc ar fi finanțat, pe rând, Partidul Comuniștilor, până în 2009, și Partidul Democrat, din 2010. În 2010, Sergiu Mocanu, consilier al fostului președinte Vladimir Voronin, l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că a cumpărat Partidul Democrat în anul 2009.

Date fiind relațiile sale cu familia fostului președinte, Vlad Plahotniuc a fost supranumit "cardinalul din umbră” al familiei Voronin. I se mai spune și "Păpușarul”.

Are o avere de circa două miliarde de dolari, trusturi de presă și a avut afaceri cu petrol și bănci.

De când a intrat în politică, în 2010, afacerile lui Plahotniuc au trecut, rând pe rând, în proprietatea holdingului olandez OTIV Prime Holding B.V.

Numele, a scris presa, reprezintă inițialele celor patru membri ai familiei Plahotniuc: Oxana (soția), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) și Vladimir.

Dublă identitate: Plahotniuc în R. Moldova, Ulinici în România

În urmă cu câțiva ani, Adevărul Moldova a dezvăluit cum Vladimir Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreședinte al Parlamentului, avea dublă identitate, având cetățenie română pe numele Vlad Ulinici. Cum legislațiile din Republica Moldova și din România interzic cetățenilor să aibă două nume, chiar și în cazul în care au mai multe cetățenii, Plahotniuc a declarat că a cerut autorităților române să-i schimbe numele în actele românești pentru a fi la fel cu numele din R. Moldova.

Jurnal.md scrie că, potrivit raportului Kroll, trei firme-paravan folosite pentru "sifonarea” cel mai probabil către Rusia a unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești, în noiembrie 2014, au fost folosite în trecut de Vladimir Plahotniuc. 

În octombrie 2015, Plahotniuc a anunțat că se autosuspendă din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat și renunță la calitatea de membru al formațiunii până la clarificarea anchetei în cazul BEM.

Ancheta nu s-a clarificat, dar Plahotniuc a revenit în decembrie anul trecut în politică pentru a ajuta la formarea unei coaliții guvernamentale la Chișinău.

O investigație RISE Moldova, care a analizat peste o mie de documente, adrese de IP, servere și adrese de E-mail, a demonstrat conexiunile deputatului democrat Vladimir Plahotniuc cu trustul "General Media Group”, din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 3 și Canal 2.

De asemenea, documentele dezvăluie legăturile strânse ale mogulului cu Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, care i-a avut în calitate de acționari și reprezentanți pe Oxana Childescu (soția), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul) – președintele Parlamentului, Ghenadie Sajin – șeful Inspecției de Stat în Construcții, Andrei Ursachi – fiul fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat și Cezara Salinski – administratoarea Prime Management SRL.

Investigația RISE Moldova aici.