Republica Moldova va cere repetat la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului, a declarat vineri ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, informează Moldpres.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a menţionat că autorităţile de la Chişinău au reînregistrat la Secretariatul ONU cererea de examinare a proiectului şi aceasta a fost acceptată pentru 22 iunie.

”Guvernul nu s-a dezis de iniţiativa sa. Recent secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de Moldova, intitulat „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”. Acum se depun eforturi în scopul asigurării unui sprijin cât mai larg al statelor ONU. Avem deja 10 state care au semnat proiectul rezoluţiei respective”, a spus Ulianovschi într-o conferință de presă.

Anul trecut, diplomaţia de la Chişinău a făcut mai multe demersuri către autorităţile internaţionale în care a solicitat retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova.

Premierul Pavel Filip a ținut un discurs la ultima adunare generală a ONU în care s-a referit în mod special la necesitatea soluționării conflictului teritorial din partea de est a Republicii Moldova şi a cerut retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul ţării.