Republica Moldova va cere repetat la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului, a declarat vineri ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, informează Moldpres.

Șeful diplomației moldovenești a menționat că autoritățile de la Chișinău au reînregistrat la Secretariatul ONU cererea de examinare a proiectului și aceasta a fost acceptată pentru 22 iunie.

”Guvernul nu s-a dezis de inițiativa sa. Recent secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluție înaintat de Moldova, intitulat „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”. Acum se depun eforturi în scopul asigurării unui sprijin cât mai larg al statelor ONU. Avem deja 10 state care au semnat proiectul rezoluției respective”, a spus Ulianovschi într-o conferință de presă.

Anul trecut, diplomația de la Chișinău a făcut mai multe demersuri către autoritățile internaționale în care a solicitat retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova.

Premierul Pavel Filip a ținut un discurs la ultima adunare generală a ONU în care s-a referit în mod special la necesitatea soluționării conflictului teritorial din partea de est a Republicii Moldova și a cerut retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul țării.