Când în țară erau confirmați 15 infectați cu COVID-19, autoritățile moldovene au scos pe străzi blindatele cu mitraliere ca să bage oamenii în case, iar la peste 10 000 de cazuri și, zilnic, câte 8-12 morți – au deschis piețele, mall-urile, frizeriile, în transportul public oamenii se îmbulzesc, mulți fără măști, „ca chibriturile în cutie”, iar premierul Ion Chicu a anunțat că, până la sfârșitul lunii iunie, vor fi reluate toate activitățiele economice. Asta în pofida avertismentelor vizând înrăutățirea situației, venite din partea șefului de la ANSP (Agenția Națională pentru Sănătate Publică): „Putem ajunge în situația Italiei – spitalele vor ajunge supraîncărcate”, susține Nicolae Furtună.

„Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intră în colaps financiar și bugetar. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave. Noi nu mai putem închide activitățile economice, nu putem lăsa oamenii fără surse de existență”, a menționat joi, premierul într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, Furtună încearcă să prevină un dezastru: „Când mergem în creștere, despre ce fel de relaxare a restricțiilor poate fi vorba? Tot ce am făcut până acum ruinăm într-o singură zi. Și mai departe ce? (…) Dacă relansăm economia cu prețul ruinării sistemului de sănătate... Un stat fără sistem de sănătate... nu știu cui îi va trebui economia”, a menționat Nicolae Furtună. „Implicarea politicului acolo unde nu cunoști - e nociv, grav, dăunător și riscant, în COVID-19, indiferent de culoarea politică și de funcția ocupată. O să spun asta de câte ori o să am posibilitate”, a accentuat Furtună în cadrul unei emisiuni la TVR-Moldova. Potrivit lui, „medicii se sufocă, iar unele spitale nu mai fac față - ne așteptăm la o înrăutățire a situației”.

Efectul izolării, ratat

După trei luni de restricții, zilnic, Moldova înregistrează noi „recorduri” în ceea ce privește infectarea – 25% din testele efectuate sunt pozitive. Miercuri, de exemplu, Moldova a depășit Italia la capitolul „cazuri confirmate” – 296 de cazuri noi – cea mai mare cifră înregistrată de la declanșarea pandemiei. În total, Moldova (cu o populație de mai puțin de 3 milioane de oameni) a înregistrat până astăzi, 11 iunie 2020, 10 mii 321 de infectați confirmați prin test și 371 de decese.

 

 

Din numărul total de infectați confirmați miercuri, 10 iunie, 31 sunt lucrători medicali – Moldova situându-se pe primul loc în Europa la capitolul „medici infectați”.

Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău a anunțat că nu mai are locuri libere la Terapie Intensivă, iar cel mai mare spital din țară – Spitalul Clinic Republican a raportat doar 6 locuri libere. Medicii sunt epuizați și spun că ar mai putea rezista cel mult o lună. Numărul pacienților în stare gravă crește de la o zi la alta, momentan depășind 300 de persoane. La Cahul, situația este dramatică – spitalul este supraîncărcat, o treime din angajați nu activează, iar peste 60 s-au infectat cu COVID-19.

Autoritățile au fost acuzate în repetate rânduri de medici și de societatea civilă de faptul că politizează pandemia și de acțiuni haotice, care au agravat situația, politicul gestionând criza din sănătate prin prisma interesului electoral (în noiembrie 2020 vor avea loc alegeri prezidențiale). Mesajele autorităților au fost confuze și duplicitare. În timp ce oamenii simpli erau sancționați pentru plimbări în spații publice, șeful statului, Igor Dodon, posta poze pe Facebook, lăudându-se că a ieșit „la un respiro”. Acesta se întâlnește zilnic cu veterani ai războiului doi mondial și cu copii în scaun cu rotile fără a purta mască și declară că el își pune mască doar în instituțiile medicale. „Nu există regulă care impune peste tot purtarea măștilor. E recomandare!”.

Asta în timp ce oamenii simpli nu sunt lăsați să intre în market fără mască. Întrebat de jurnaliști de ce ignoră regulile valabile pentru toți, Dodon a răspuns că nu încalcă nimic, iar ministrul de Interne i-a dat dreptate.

Întrebat de ce nu menține distanța socială la evenimentele la care participă, Dodon a răspuns: „Da' voi ce, ați fost cu metrul lângă mine?”.

Decizii alogice

Periodic, în ultimele trei luni, autoritățile de la Chișinău au impus reguli contradictorii și inexplicabile. De exemplu, la 6 aprilie 2020, în mijlocul pandemiei, Guvernul a decis să scoată bugetarii la muncă. Zeci de mii de bugetari. Pentru o zi. „Ca să răspândească virusul” – ironizau internauții. Apoi s-au chinuit să le explice oamenilor de ce trebuie să stea din nou acasă.

La 9 mai (când nostalgicii după URSS sărbătoresc „Ziua Victoriei”), Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău s-a umplut de oameni. A fost organizat un maraton auto cu drapele roșii și panglici bicolore - în plină pandemie, când oamenilor, oficial, li se cerea să stea în case și erau amendați dacă erau prinși că citesc o carte stând, în singurătate, pe o bancă în parc.

Au urmat alte acțiuni haotice – în timp ce șeful statului îndemna moldovenenii să meargă la biserică în pofida situației pandemice, premierul Ion Chicu îi atenționa că „în spitale mai avem locuri pentru 5 zile – stați acasă, nu la cimitir!”.

Contrar strigătului disperat al medicilor, moldovenii au primit, la un moment dat, permisiunea de a „sărbători” Paștele Blajinilor (ziua în care creștinii-ortodocși merg la cimitir și îi cinstesc pe cei morți). Mai întâi Paștele Blajinilor a fost amânat cu o lună (pentru 6, 7 și 8 iunie 2020)... În ajun de 6 iunie, autoritățile au deschis piețele... După o lungă perioadă de restricții, oamenii le-au invadat, ignorând normele de protecție, ca să-și cumpere cele necesare pentru a merge la cimitir și a da de pomană (cănuțe, farfurii, coșuri, etc.), pentru ca până în seară, pe 6 iunie, autoritățile să anunțe că cimitirele (în Chișinău și Bălți) vor rămâne închise din cauza pericolului de contaminare, iar „Paștele Blajinilor pe stil vechi” se anulează în general.

Atac propagandistic coordonat?

În paralel cu bâlbâielile evidente în gestionarea crizei la nivel central, Moldova a fost atacată puternic și, aparent, coordonat de fake-news și de teorii ale conspirației. Toți au ignorat acest fenomen până acum o lună, considerându-l prea aberant că să i se dea importanță. Și abia când a devenit fenomen, punând în pericol vieți (prin negarea COVID-ului), jurnaliștii au început să-i acorde atenție. Nu și autoritățile, care, cu excepția unui comunicat plasat pe site-ul Serviciului de Informații și Securitate (care atenționează asupra pericolului generat de fake-news), nu au întreprins nicio măsură.

Rețelele de socializare sunt doldora de postări care alimentează sperietori. Promotorii fake-urilor, care neagă existența virusului și alimentează teorii false despre cipizare, 5G și vaccinarea anti-COVID capătă teren, inclusiv exploatând sutana preoților, promovând coordonat falsuri despre inexistența COVID-19. Subiectul nu este de ignorat – postările lor adună și peste 80 000 de distribuiri doar pe Facebook.

Mai nou, presa de la Chișinău a scris că Ion Varanița, unul din promotorii pericolelor legate de 5G, cipizare prin vaccin si termometre cu laser, ar vrea să-și facă partid. El a mai încercat anterior să acceadă în politică.

Am încercat să discutăm cu Ion Varanița. Ne-a spus că nu este „omul legat de telefon” și că verifică apelurile și mesajele odată în zi. I-am lăsat un mesaj la care ne-a răspuns că „nu are nevoie de promovarea nimănui”, deși nu i-am propus niciun fel de promovare. Voiam doar să ne confirme dacă e adevărat că-și face partid și să discutăm despre pericolele pe care el le vede.

La sperietorile cu cipizarea și controlul minților din cosmos, prin intermediul antenelor 5G, de aproape două săptămâni (de când, în Moldova, a crescut brusc numărul deceselor și a celor infectați), în spațiul public din Republica Moldova se încearcă propulsarea unui alt fals conform căruia medicii ar avea de îndeplinit „planul la COVID” și ar plăti rudelor celor decedați (de alte maladii) câte 400 de euro ca să accepte ca, în fișa de deces, la „cauza morții”, să scrie că a murit de COVID-19.

Și toți cei care răspândesc această minciună fac trimitere la „o rudă care le-a spus că...”, pentru ca nimeni să nu le mai dea de capăt. Iar când li se cere să dea detalii despre rudă, pentru a fi verificată informația – fie nu mai interacționează, fie șterg postarea. Și nimeni nu se întreabă la ce le-ar servi medicilor acest „negoț” și de unde iau medicii câte 400 de euro pentru fiecare mort, când salariile lor sunt mizere?

„Este o nouă aberație! Asta atinge așa o limită a prostiei încât nici nu ai cum să o combați. Așa ceva este imposibil, deoarece fiecare test făcut are număr în registru, cuplat la CNP-ul persoanei”, ne-a spus Adrian Belîi, șeful Departamentului de ATI al Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.

Fake-uri sunt răspândite și din poziția de deputat al Republicii Moldova. Socialistul Bogdan Țîrdea,care anterior a încercat să ridiculizeze ajutorul românesc anti-COVID oferit Moldovei acuză acum SUA de crearea, în laboratoare secrete, a coronavirusului de tip nou.

Acesta face trimitere la o scrisoare a Uniunii Naționale de Renaștere a Rusiei și menționează că coronavirusul cu care erau infectați liliecii a fost modificat în laboratoarele Pentagonului încă în 2015. Și, mai spune Țîrdea, „OMS este susținută de producătorii de vaccinuri și persoane care aparțin elitei oligarhice globală”.

Vitalie Călugăreanu

Report.md: Dincolo de INTERZIS! Reportaj din secția de terapie intensivă COVID-19

Mai mult pe EurActiv »