Comisia juridică a Senatului a lăsat la latitudinea plenului să decidă asupra propunerii care prevede pedepse pentru plagiatori,după ce niciunul dintre rapoartele de admitere sau respingere nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 348 al Legii nr.286/2009 privind Codul penal prevede pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă a celor care plagiază, precum și retragerea diplomei sau titlului obținut prin fals, în cazul în care utilizarea plagiatului a avut un rol determinant în acordarea acelei diplome sau titlu.

"Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obținerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziții profesionale, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar aceste lucrări și comunicări sunt nule de drept", se arată în proiectul de lege inițiat de mai mulți parlamentari, cei mai mulți de la PNL.

În expunerea de motive, inițiatorii precizează că "actualul Cod penal tolerează fraudarea prin plagiat, respectiv prin recurgerea la înșelăciune, facilitează plagiatorilor obținerea nemeritată de diplome și titluri, pe baza unor lucrări neoriginale de diplomă, licență și doctorat” și "facilitează plagiatorilor ocuparea de funcții și beneficierea de diverse avantaje materiale".

"Legea trebuie să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră sau nu prejudiciat sau dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obține un beneficiu prin fraudă, în dauna societății în ansamblul său și al tuturor celor care au obținut diplome omologe pe cale cinstită", se mai arată în expunerea de motive.

Guvernul nu susține acest proiect de lege, apreciind că o sancționare din punct de vedere penal a plagiatului este "excesivă”.

"Sancțiunile penale sunt cele mai grave forme de sancțiuni, ele sunt destinate acelor încălcări de o anumită gravitate ale normelor de conviețuire socială, în cazul cărora se apreciază că toate celelalte forme de sancționare ar fi insuficiente pentru îndepărtarea făptuitorului și repararea prejudiciului creat”, potrivit punctului de vedere al Executivului.