Țările membre NATO încearcă să atragă Rusia într-o nouă cursă a înarmării, afirmă Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării, citat de site-ul agenției Sputnik. Tot marți, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat că forțele nucleare ruse vor primi în acest an peste 40 de rachete balistice intercontinentale capabile să străpungă orice sistem de apărare antirachetă, potrivit agenției Itar Tass.

"Forțele nucleare vor fi suplimentate în acest an cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi care vor putea străpunge orice sistem de apărare antirachetă, chiar și pe cele mai sofisticate din punct de vedere tehnic", a declarat Vladimir Putin.

Președintele rus și-a exprimat, de asemenea, speranța că industria de apărare va reuși să respecte misiunea de a mări cota de echipament modern care să fie pus la dispoziția forțelor armate ruse la 70-100 la sută până în 2020.

"Dați-mi voie să vă reamintesc că implementarea programului de stat înseamnă creșterea proporției de armament de ultimă generație al forțelor armate la 70 la sută și în unele cazuri la 100 la sută până în 2020. Acesta este un parametru impresionant, într-adevăr", a declarat Putin.

Industria de apărare a Rusiei trebuie să fie o resursă pentru dezvoltarea mai multor industrii și un motor de inovare în general, a declarat președintele rus.

"Este foarte clar că eficiența industriei de apărare este cea mai importantă resursă de creștere a întregii economii. În plus, aceasta ar trebui să stabilească direcțiile privind mulți parametri tehnologici și de fabricație și rămâne unul dintre motoarele inovației", a declarat Putin. El a menționat industrii precum producția de energie, comunicațiile sau microelectronica.

"Este important să fie perfecționate mecanismele parteneriatului public-privat în industrie și să se extindă cu succes experiența către companiile private, care oferă părți sau componente pentru produsele militare", a precizat Putin.

NATO: Decizia Rusiei de suplimentare a capacităților nucleare poate avea consecințe "periculoase"

Decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de suplimentare a capacităților nucleare este un gest "provocator" care poate avea consecințe "destabilizatoare" și "periculoase", avertizează secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"Aceste provocări nucleare ale Rusiei sunt nejustificate și pot avea consecințe destabilizatoare și periculoase", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

"Abordăm această atitudine provocatoare, acesta este unul dintre motivele pentru care creștem capacitatea de reacție și pregătirea forțelor noastre", a adăugat Stoltenberg.

"Vom reacționa pentru a ne asigura că NATO va deveni o Alianță care să furnizeze modalități de disuasiune și apărare a tuturor statelor membre în fața oricăror amenințări", a subliniat Stoltenberg. 

Anatoli Antonov: NATO încearcă să împingă Rusia spre o nouă cursă a înarmării

Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării, a declarat marți ca țările membre NATO încearcă să atragă Rusia într-o nouă cursă a înarmării.

Antonov a făcut aceste declarații ca reacție la afirmațiile lui Deborah Lee James, secretarul Forțelor Aeriene americane. James a comunicat că Statele Unite intenționează să suplimenteze capacitățile militare aeriene în Europa.

"Cred că declarațiile de acest fel trebuie plasate în contextul altor comunicate similare din ultima perioadă. În urmă cu câteva zile, au existat declarații despre rachete americane, despre arme nucleare staționate în țări est-europene", a spus Antonov.

"Există sentimentul că partenerii noștri din țările NATO ne împing spre o nouă cursă a înarmării", a adăugat oficialul rus.