Comisia Europeană și MAE au reacționat vineri la modificările legislative de joi care afectează atribuțiile președintelui R. Moldova.

Propunerile legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidențiale, au fost depuse ”într-o manieră pripită și netransparentă”, iar votarea a avut loc într-un mod care ”nu respectă procedurile parlamentare necesare”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al CE pentru afaceri externe.

”Mai mult, votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare”, a susținut oficialul european. 

”Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova , o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE - Republica Moldova”, a spus Stano, adăugând că parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile moldovenilor.

Și România a condamnt modul ”netransparent și contrar practicilor democratice” în care au acționat ieri parlamentarii PSRM și Platforma ”Pentru Moldova’’, care include Partidul Șor, ”ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020”.

”România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova. Modul în care au acționat aceste forțe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale”, potrivit unui comunicat MAE.

Partea română reiterează susținerea pentru eforturile președintelui ales Maia Sandu în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetățenii Republicii Moldova.

Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al R. Moldova.