În cazul în care de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaz către R. Moldova, România ar putea furniza gaz Chișinăului, spune Maia Sandu. Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti, a mai spus președinta R. Moldova.

”Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuși să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a declarat la TV8 Maia Sandu.

Președinta a declarat că dialogul dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost practic suspendat de la începutul războiului din Ucraina, acesta fiind minim, însă Maia Sandu a negat acuzațiile potrivit cărora autoritățile nu vor să negocieze prețurile la gaz cu Moscova, relatează Radio Chișinău.

”În fiecare lună există încercări ale Guvernului de a revizui această formulă, dar Gazprom nu are nicio dorință”, a afirmat ea, dând asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz iarna, deoarece există surse alternative. Cea mai mare problemă rămâne cea ”a prețurilor”.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești. Autoritățile de la Chișinău cumpără păcură, fac stocuri de gaze, cresc rezerva de stat de cărbune și implementează programul prin care se asigură cetățenii cu lemne de foc.