Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție după o serie de percheziții în cabinetul ministrului și la domiciliul acestuia. Demnitarul a fost escortat la CNA pentru audieri.

update Ministrul Eduard Grama a fost reținut pentru 72 de ore ca urmare a unor percheziții desfășurate de ofițerii CNA. El este bănuit de luare de mită în dosarul tentativei de înstrăinare a peste 30 de ha de teren care aparțin Colegiului Național de Vinificație și Viticultură din Chișinău cu sediul în comuna Stăuceni. Anunțul a fost făcut de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în cadrul unui briefing, scrie Report.md.

***

În timpul desfășurării acțiunilor de urmărire penală au fost stabilite circumstanțe săvârșirii unei fapte de corupție de către ministrul Eduard Grama. Mai exact, oficialul este bănuit că ar fi luat mită de la un conducător din cadrul Colegiului de Vinificație și Viticultură, urmând să ajute persoanele care intenționau să intre în posesia terenurilor din proprietatea instituției.

Viorel Morari a refuzat să ofere detalii despre suma primită de ministru.

Procuratura Anticorupție anunță că va oferi detalii despre reținerea ministrului Agriculturii, Eduard Grama în cadrul unui briefing în scurt timp.

Potrivit procurorilor, perchezițiile și reținerile fac parte din dosarul privind tentativa de a înstrăina peste 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni.

La finele anului trecut, mai multe persoane au fost reținute în acest dosar, inclusiv foști și actuali funcționari, un ex-ministru al Justiției și mai mulți juriști, fiind învinuiți că ar fi încercat să înstrăineze terenul care a aparținut Colegiului de Vinificație și Viticultură.

Potrivit procurorilor, învinuiții ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinația din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul și să-l comercializeze unor terțe persoane. Pentru a obține decizii favorabile în scopul realizării intențiilor lor, aceștia ar fi mituit diferiți funcționari cu diverse sume de bani.

Ancheta procurorilor a început în urma dezvăluirilor jurnaliștilor de investigații de la Rise Moldova.