Socialistul pro-rus Igor Dodon este candidatul la președinție cu cele mai mari șanse. El este urmat de pro-europenii Maia Sandu și Andrei Năstase, care sunt practic la egalitate, potrivit unui sondaj realizat de "CBS-AXA” la comanda IDIS "Viitorul".

Cercetarea a fost despre "calitatea guvernării, evaluată prin prisma serviciilor prestate de stat”, dar a cuprins și o serie de întrebări legate de opțiunea de vot a electoratului în perspective alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, scrie Report.md.

39.4% din respondenți au bifat că nu au încredere nici într-un politician, 28% s-au declarat indeciși, iar încă 28% au bifat că nu vor participa la alegerile prezidențiale.

Dintre alegătorii deciși, 38,3% au spus că vor vota pentru Igor Dodon, pentru liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu – 13%, iar pentru liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase – 12,5%.

Candidatul oficial al guvernării, liderul PD Marian Lupu, este creditat de sondaj cu 7,4%.

Așa arată, dacă e să credem acestui sondaj, tabloul electoral în Republica Moldova cu o zi înainte de startul campaniei electorale. Joi, 29 septembrie, este ultima zi când pretendenții la funcția de președinte mai pot prezenta semnăturile colectate de grupurile de inițiativă la Comisia Electorală Centrală.

Până acum, CEC a înregistrat în cursa prezidențială cinci candidați.

Dodon, un pion?

La o recentă întâlnire avută cu ambasadorul SUA la Chișinău, James D.Pettit, liderul socialiștilor Igor Dodon a dat asigurări că, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, "va continua parteneriatul cu occidentul în interesul cetățenilor Republicii Moldova”.

Anterior, însă, acesta a declarat că, în cazul în care va deveni președinte, va denunța Acordul de Asociere UE-Republica Moldova și va readuce în discuție planul de federalizare a Moldovei.

Potrivit analiștilor politici, șansele lui Igor Dodon s-ar diminua în cazul în care principalele partide pro-europene (PAS și PDA) ar merge în alegeri cu un candidat comun.

Liderii celor două partide (Maia Sandu și Andrei Năstase) nu exclud un astfel de scenariu, dar deocamdată fiecare dintre ei luptă separat pentru președinție, iar presa controlată de actuala guvernare încearcă să-i certe, pentru a-l împinge pe candidatul oficial al PD, Marian Lupu în turul doi.

Scenariul urmărit, spun analiștii politici, este propulsarea în turul doi a doi candidați (Igor Dodon și Marian Lupu) care, ajunși la președinție, nu vor crea probleme grupării oligarhice ce și-a subordonat instituțiile statului.

În acest sens, potrivit directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroșie, manipularea alegătorului va fi instrumentul de bază folosit de putere: "Minciuna va fi instrumentul de bază folosit în campania electorală, atât la TV, cât și pe rețelele sociale”.

În opinia sa, mita, promisiunile deșarte și cadourile electorale vor fi prezente masiv în actuala campanile electoral.

"Nivelul înalt de sărăcie și cultura politică, toleranța înaltă la corupție – sunt factorii care generează acest comportament al electoratului, dar și al politicienilor. Faptul că justiția nu funcționează, că instituțiile statului sunt controlate politic, nihilismul juridic general – sunt alți factori care determină acest comportament”, a spus el.

Arcadie Barbaroșie a mai atenționat asupra unui pericol: "Concurenții electorali pot fi scoși din cursă în baza unor argumente false”.

Citiți continuarea pe Report.md.