De trei ani, Republica Moldova încearcă să semneze un nou Memorandum cu Fondul Monetar Internațional. Finanțarea s-a oprit din cauza jafului răsunător din sistemul bancar, dar și pentru că ultimul acord cu FMI nu a fost implementat în totalitate.

În perioada menționată, la Chișinău, s-au schimbat numeroase guverne. Luni, 7 noiembrie, boardul FMI ar urma să ia o decizie în privința Moldovei, scrie Report.md.

Deocamdată, însă, nimeni, cu excepția demnitarilor, nu știe ce conține potențialul Acord cu FMI, iar unii experți nu exclud ca și de această dată să fie amânată luarea unei decizii cel puțin până se va cunoaște numele următorului președinte al Republicii Moldova.

Guvernul de la Chișinău anunța despre posibila semnare a unui Acord cu FMI încă în vara acestui an. Inițial, premierul Pavel Filip promitea că semnarea noului memorandum va avea loc în luna octombrie. Recent, însă, Banca Națională a anunțat că abia la 7 noiembrie Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni pentru a discuta „solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova”.

La 27 iulie, Guvernul și experții Fondului Monetar Internațional au ajuns la un acord, de tip Staff Level Agreement, asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe trei ani prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și al Mecanismului extins de creditare (ECF). Aranjamentul financiar prevede accesul la o finanțare de aproximativ 180 de milioane de dolari.

Ce trebuie să facă autoritățile pentru asta, nu știe cu exactitate deocamdată. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, susține că acestea vor fi publicate doar după semnarea Acordului, conform cutumei diplomatice.

Una din cele mai grele condiții a fost controversata decizie privind transformarea miliardului de dolari furat din bănci în datorie de stat, iar Chișinăul are nevoie mai mult de semnalul FMI, decât de banii Fondului.

Citiți continuarea articolului pe Report.md.