Rusia va prelua președinția prin rotație a Comunității Statelor Independente în 2017, după ce R. Moldova a refuzat să preia conducerea CSI, a anunțat Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus, relatează Interfax, preluată de Jurnal.md.

"În 2017, Rusia va deține președinția Comunității, deoarece moldovenii, al căror rând vine în anul următor, au refuzat președinția și, conform alfabetului, vine rândul nostru", a declarat Ușakov, în cadrul unei conferințe de presă dedicată summitului CSI care începe vineri, la Bișkek, Republica Kârgâză.

R. Moldova participă la reuniune, delegația fiind condusă de Pavel Filip, după ce președintele Nicolae Timofti a refuzat să participe, cedându-i locul premierului pe motiv că discuțiile vor fi axate pe subiecte economice.

"Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cunoscând agenda de lucru a summitului Comunității Statelor Independente, axată pe tematica economică, consideră că Republica Moldova, semnatară doar a dimensiunii economice a Acordului CSI, poate fi reprezentată în cadrul summitului de către șeful executivului”, a precizat Președinția într-un comunicat de presă.

Președintele moldovean nu a participat nici la summit-ul CSI de anul trecut.

La reuniunea din 2014, Nicolae Timofti a avut un schimb dur de replici cu președintele rus, Vladimir Putin.

Timofti și-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei față de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE și i-a reproșat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldovenești.

"Ne pare rău că, în urma negocierilor și consultărilor pe care le-am avut, colegii noștri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului", a subliniat Timofti.

La rândul său, Putin și-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană.

"Rusia a inițiat consultări intense cu Uniunea Europeană și Ucraina. Și iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relații? Ne-am adresat (Chișinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noștri moldoveni", a denunțat liderul rus.

"Nu ne-am opus niciodată unor relații mai apropiate cu UE, noi înșine dorim această apropiere", a subliniat Putin, apreciind că "dificultățile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noștri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă".

Schimbul de replici între Putin și Timofti a continuat chiar și în timpul discursului lui Emomali Rahmon, președintele Tajikistanului. Jurnaliștii prezenți la reuniune nu au reușit să audă discuția dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin și Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, a scris, pe 11 octombrie 2014, Moskovski Komsomoleț, preluat de Mediafax.