Ambasada SUA din Chișinău și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Parlamentului și Guvernului R. Moldova de a introduce sistemul electoral mixt în republică, ignorând astfel cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale OSCE.

”Revizuirea Codului Electoral pune la îndoială obiectivul declarat al Guvernului privind un viitor european și democratic pentru cetățenii Republicii Moldova. Vom continua să colaborăm cu toate părțile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Republicii Moldova să devină realitate”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei americane, relatează Radio Chișinău.

Atât Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European, cât și comisarii europeni Federica Mogherini și Johannes Hahn au adoptat o atitudine critică la adresa Parlamentului de la Chișinău, după ce 74 de deputați au votat vineri în lectură finală pentru introducerea sistemului electoral mixt.

Principala obiecție ține de faptul că modul în care a fost modificat Codul Electoral intră în contradicție directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția.

De cealaltă parte, premierul Mihai Tudose, care a făcut săptămâna trecută o vizită la Chișinău, și grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European au salutat decizia privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, Maia Sandu, a apreciat că, prin susținerea mutării politice de la Chișinău privind trecerea la sistemul electoral mixt, premierul Mihai Tudose încurajează adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-ruse la următoarele alegeri.