Deputații moldoveni au amendat Legea cetățeniei oferind posibilitate străinilor bogați să obțină cetățenia Republicii Moldova dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Societatea civilă a aflat post factum și atenționează că prin acest amendament  Moldova a fost transformată de către actuala guvernare într-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă – un avertisment important având în vedere că, în 2014, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat, cu acordul tacit al autorităților, 1 miliard de dolari.

Banii sunt căutați acum de detectivii de la compania americană „Kroll”.

Moldovenii vor restitui inclusiv dobânda cămătarilor

Urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii - cetățenii moldoveni cu acte în regulă - sunt puși de către propriii guvernanți în situația să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetățenie moldovenească) întreaga sumă și dobânda în cel mult 5 ani.

„Vorbim de o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetățeni, care dețin resurse financiare și care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetățenie, adică protecție din partea autorităților Republicii Moldova) doresc să stoarcă în continuare bani curați și legalizați din bugetul Moldovei”, atenționează Transparency International - Moldova.

Totul despre ciudățenia de peste Prut, într-un material al colegilor de la Report.md