Ministerul de Externe de la Chișinău l-a anunțat marți pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova că trei diplomați din cadrul misiunii sunt declarați persona non-grata și sunt obligați să părăsească Moldova.

Decizia autorităților moldovene vine în semn de solidaritate cu Marea Britanie în contextul concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional, relatează Report.md.

Președintele moldovean pro-rus a reacționat aproape imediat la gestul Ministerului de Externe. Igor Dodon și-a exprimat indignarea în legătură cu decizia Guvernului:

„Condamn categoric această nouă provocare anti-rusească. Republica Moldova nu și-a asumat nici un fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc”, a comentat Igor Dodon pe Facebook.

„Voi face tot posibilul pentru ca relațiile moldo-ruse, mai ales înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul întrevederii mele neformale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, de la finele anului trecut, dar și în cadrul vizitei recente a domnului Karasin în țara noastră, să nu fie afectate de provocarea anti-rusească a Guvernului Republicii Moldova”, a mai spus Dodon.