Republica Moldova: Guvernul condus de Natalia Gavrilița a primit votul de încredere

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit vineri cu votul a 61 de deputați ai fracțiunii PAS în cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului R. Moldova.
În debutul ședinței Parlamentului, Natalia Gavrilița, fost ministru de finanțe în cabinetul condus de Maia Sandu, a prezentat programul de guvernare, prioritățile pe termen scurt, mediu și lung, dar și cabinetul de miniștri.
Astfel prioritățile de bază ale noului Guvern sunt: gestionarea pandemiei de COVID-19, demararea reformei justiției și pachetului anti-corupție, creșterea veniturilor populației și ale cetățenilor din categoria social-vulnerabilă și inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021, relatează Agora.md.
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, PAS a obținut o majoritate de 63 din cele 101 de mandate în legislativ, în timp ce blocul socialiștilor și comuniștilor are 32 de mandate, iar Partidul Șor - 6 mandate.
Parlamentul a votat și proiectul de hotărâre prin care a fost modificat numărul de ministere de la nouă la 13.
Componența Guvernului de la Chișinău:
1. Ministerul afacerilor externe și integrării europene: Nicu Popescu
2. Ministerul afacerilor interne: Ana Revenco
3. Ministerul economiei: Sergiu Gaibu
4. Ministerul infrastructurii: Andrei Spînu
5. Ministerul finanțelor: Dumitru Budeanschi
6. Ministerul apărării: Anatolie Nosatîi
7. Ministerul educației: Anatolie Topală
8. Ministerul culturii: Sergiu Prodan
9. Ministerul justiției: Sergiu Litvinenco
10. Ministerul sănătății: Ala Nemerenco
11. Ministerul mediului: Iuliana Cantaragiu
12. Ministerul agriculturii: Viorel Gherciu
13. Ministerul muncii și protecției sociale: Marcel Spătaru
Viceprim-miniștri: Vladislav Kulminski (Reintegrare) și Iurie Țurcan (Digitalizare)
Cîțu: Vom sprijini eforturile Guvernului Gavrilița spre aprofundarea reformelor, consolidarea statului de drept și a parcursului european
Bogdan Aurescu, scrisoare de felicitare către Nicu Popescu
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis astăzi o scrisoare de felicitare ministrului afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Nicolae Popescu, cu ocazia preluării mandatului.
De asemenea, cei doi miniștri au avut, la scurt timp după depunerea jurământului de către membrii noului Guvern al Republicii Moldova, o primă convorbire telefonică, pentru a reitera relația specială dintre România și Republica Moldova, precum și necesitatea relansării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Cu această ocazie, ministrul român al afacerilor externe a adresat felicitări omologului său pentru numirea în funcție, a reasigurat cu privire la sprijinul ferm al României pentru procesul de reformă și pentru parcursul european al Republicii Moldova și a propus realizarea unui contact direct la nivel de ministru, cât mai curând posibil, pentru a discuta pașii următori în ceea ce privește dezvoltarea agendei comune, în continuarea vizitei ministrului Bogdan Aurescu la Chișinău, din 23 iulie 2021, și a schimbului de opinii aprofundat cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță MAE.
”Șeful diplomației române a evidențiat în mod special contextul favorabil pentru reforme democratice și avansarea parcursului european al Republicii Moldova, precum și pentru aprofundarea relației bilaterale și a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, potrivit comunicatului.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că misiunea noului Guvern de la Chișinău este de importanță majoră, în condițiile votului clar acordat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, pentru implementarea reformelor care să susțină dezvoltarea și modernizarea Republica Moldova pe principii europene.
Șeful diplomației române l-a asigurat pe omologul său din Republica Moldova de întreaga deschidere a autorităților de la București pentru un dialog și o cooperare de succes din perspectiva avansării proiectelor bilaterale de importanță strategică, precum și de întreg sprijinul diplomației române pentru identificarea celor mai potrivite căi de materializare a proiectelor politice și sectoriale, în vederea aprofundării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și promovării parcursului său european.
De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre agenda de contacte bilaterale politice de nivel din perioada următoare. Ministrul Nicolae Popescu a mulțumit pentru tot sprijinul acordat de România, inclusiv în contextul pandemic.
Totodată, șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat încrederea că foarte buna cooperare dintre cele două ministere de externe va sprijini avansarea rapidă a proiectelor bilaterale strategice și consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.
Comentarii