Board-ul Fondului Monetar Internațional a finalizat prima evaluare a acordului cu Republica Moldova, ce permite eliberarea unei tranșe de împrumut.

Board-ul Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat prima evaluare a Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și a Mecanismului extins de creditare (ECF) pentru Republica Moldova și a apreciat că programul este în grafic, creșterea economică a revenit iar autoritățile își mențin angajamentul privind gestionarea corespunzătoare a economiei, se arată într-un comunicat al instituției financiare internaționale, preluat de Agerpres.

Eforturile de reabilitare a sistemului financiar continuă, reformele structurale avansează, politica monetară se concentrează pe stabilitatea prețurilor și un regim flexibil al cursului valutar, se arată în raportul FMI.

În 7 noiembrie 2016, Fondul Monetar Internațional a aprobat programul cu Republica Moldova pe o perioadă de trei ani, în valoare de aproximativ 178,7 de milioane dolari. Finalizarea evaluării va permite eliberarea unei tranșe către Republica Moldova de aproximativ 21,5 milioane de dolari.

Autoritățile din Republica Moldova continuă să înregistreze progrese semnificative în reglarea vulnerabilităților de lungă durată din sectorul financiar și în adoptarea reformelor structurale. Aceste eforturi au ajutat la întărirea stabilității financiare iar creșterea economică a revenit, se arată în comunicatul FMI.

Instituția estimează că economia Republicii Moldova va înregistra anul acesta o creștere de 4,5%, mai mare decât s-a previzionat anterior, iar implementarea constantă a programului convenit cu FMI va fi vitală.

Bugetul pe 2017 și cadrul bugetar pe termen mediu sunt în concordanță cu țintele programului. Acțiunile prioritare din acest an includ consolidarea veniturilor, îmbunătățirea eficienței și prioritizarea cheltuielilor. Resursele disponibile de pe urma acestor eforturi trebuie să fie direcționate spre cheltuieli de investiții și asistență socială. În plus, reformele structurale fiscale vor întări și mai mult gestionarea fiscală pe termen mediu, apreciază Fondul Monetar Internațional.