Republica Moldova se alătură Ucrainei și Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană, într-un context geopolitic complicat, cauzat de invadarea Ucrainei de către forțele armate ruse.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a semnat joi cererea de aderare la Uniunea Europeană, care este adresată lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țară care deține rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Cererea va fi depusă la Bruxelles în zilele următoare, a precizat Maia Sandu într-un briefing de presă susținut la Chișinău.

„Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental”, a spus Maia Sandu.

Documentul a fost semnat și de către premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Tot joi, și Georgia a depus cererea de aderare la UE, după o decizie similară luată în urmă cu câteva zile de Ucraina, în contextul invaziei ruse de pe teritoriul său.

„Dragi cetățeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun”, a justificat Maia Sandu momentul în care Moldova își anunță decizia de a deveni membru al UE.