Vicepremierul rus a calificat drept "o crimă" interdicția de survol a spațiului aerian al României pentru aeronava în care se afla.

"Este o crimă, fiindcă avionul cu combustibilul la limită a aterizat la Minsk. Desigur că vom răspunde, important e să înțelegem cum anume să reacționăm și, totodată, să înțelegem ce se petrece la Chișinău. Analiza mea spune că România și guvernarea moldovenească, pro-românească și pro-fascistă, cu multă impertinență au hotărât să fie în trend cu politica americană, care presupune doar rusofobie, idiotism, sancțiuni și declarații sălbatice”, a declarat, la postul de televiziune ROSSIA 1, Dmitri Rogozin, relatează Deschide.md.

Rogozin a mai afirmat că evoluția relațiilor moldo-ruse ar putea conduce la reizbucnirea conflictului transnistrean.

"Acest moment ne preocupă cel mai mult”, a subliniat oficialul rus în răspunsul la întrebarea dacă ultimele conflicte cu guvernarea de la Chișinău ar putea conduce la un nou conflict la Nistru.

Totodată, Rogozin a sugerat că deciziile Chișinăului și Bucureștiului sunt influențate de către Washington.

"Acesta e un subiect de discuție foarte dur, pe care urmează să-l întreținem nu cu Chișinăul și nu cu Bucureștiul. O să vorbim cu cei care trag de aceste ațe”, a susținut oficialul rus.

El a mai explicat că România a făcut acest gest, deoarece "are pe teritoriul său baze militare americane, dar și toată susținerea Statelor Unite ale Americii, plus că jumătate din moldoveni și din cei de la guvernare dețin cetățenia românească”.

Pe 27 iulie, vicepremierul rus, care dorea să ajungă în Transnistria, a fost nevoit să facă cale întoarsă , deoarece România nu i-a dat drept de survol aeronavei, Rogozin aflându-se pe lista de sancțiuni a UE.

Ulterior, Dmitri Rogozin a fost declarat persona non-grata de către autoritățile de la Chișinău.