Înainte de turul al II-lea al prezidențialelor, România acordă 250.000 euro R. Moldova din bugetul pentru cooperare pentru dezvoltare și asistență umanitară. Fondurile au ca destinație societatea civilă și presa independentă de peste Prut.

Contribuția este voluntară și e alocată din bugetul cu destinația cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2020.

Banii vor fi acordați prin organizația European Endowment for Democracy (EED), înființată în 2013 de Uniunea Europeană și statele membre, ca entitate independentă cu expertiză în promovarea proiectelor destinate consolidării democrației și drepturilor omului în Vecinătatea UE.

Decizia survine în continuarea ”activității consecvente a României în direcția susținerii parcursului european al Republicii Moldova, singura opțiune în măsură să asigure stabilitatea și prosperitatea cetățenilor săi”, explică Ministerul de externe de la București.

 

”România își propune astfel să impulsioneze conectarea Republicii Moldova la valorile europene și principiile democratice, prin susținerea concretă acordată societății civile și mass-mediei în calitate de promotori principali ai acestor valori. România completează în acest fel investițiile multiple realizate în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul Agenției de cooperare internațională pentru dezvoltare (RoAid), din subordinea MAE, în infrastructură, instituții de învățământ, în sistemul medical și în alte numeroase domenii, inclusiv în mass-media, cu scopul profesionalizării și asigurării independenței în vederea îndeplinirii cu succes a rolului său democratic”,

precizează MAE.

România va continua să acționeze în sprijinul direct al cetățenilor din Republica Moldova, în baza relației speciale fundamentată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, precum și pe Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Anunțul MAE român vine cu câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. 

Primul tur a fost câștigat de candidata opoziției, pro-europeana Maia Sandu, care l-a depășit în mod surprinzător pe președintele în exercițiu, pro-rusul Igor Dodon. 

E greu de făcut previziuni, în condițiile în care Renato Usatîi, clasat pe poziția a treia cu circa 17% din voturi e pro-rus, dar are o relație tensionată cu Dodon. Maia Sandu s-a întâlnit cu Usatîi, în încercarea de o obține sprijinul primarului din Bălți pentru scrutinul de duminică.

În timp ce mesajele Ministerului de externe nu ies din tiparul diplomatic, președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban și-au exprimat în mod clar sprijinul pentru Maia Sandu.

"Este esențial ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova să se desfășoare în deplină transparență și conformitate cu standardele europene și internaționale, precum și cu principiile democratice", a transmis după primul tur MAE, adăugând că voința cetățenilor, liber exprimată prin vot, este ”singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic” iar orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea ”un impact nefast” asupra legitimității alegerilor.

Premierul Ludovic Orban a spus tranșant că Maia Sandu e ”candidatul care poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului, în care fiecare are șansa la o viață mai bună. O Republică Moldova care se va duce mai ferm pe traiectoria europeană, a unei dezvoltări economice și respectarea tuturor standardelor europene în materie de calitate a vieții".

În conferința de presă de marți seara, președintele Klaus Iohannis a ținut să transmisă un mesaj alegătorilor de peste Prut, dar și altor actori interesați de scrutinul prezidențial.

Subliniind că s-a bucurat să vadă, în primul tur, un vot al cetățenilor moldoveni pentru Maia Sandu, acesta fiind ”un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile a Republicii Moldova pe care România a susținut-o permanent și o susține fără rezerve”, Klaus Iohannis a afirmat că autoritățile de la București vor fi ”extrem de atente” la desfășurarea scrutinului de duminică pentru a se asigura că viitorul Republicii Moldova este decis ”exclusiv de votul liber exprimat al cetățenilor, în cadrul unor alegeri democratice, corecte și libere de orice interferențe nedorite”.

Sondaje neconcludente

Un sondaj realizat realizat de CBS-Research o dă câștigătoare în turul doi pe candidata PAS, Maia Sandu, dar în limita marjei de eroare, relatează Radio Europa Liberă.

Un alt sondaj, făcut de Asociația Sociologilor și Demografilor, îl dă învingător pe Igor Dodon, dar diferența e sub un procent față de Maia Sandu.


Iohannis:Vom fi extrem de atenți la scrutinul din R. Moldova, să fie liber de interferențe nedorite

Mai mult pe EurActiv »