Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost nevoit să facă cale întoarsă după ce s-a învârtit deasupra Ungariei, la granița cu România. Autoritățile române nu au dat drept de survol aeronavei care îl avea la bord pe Rogozin.

UPDATE

Rusia a protestat vineri față de decizia Bucureștiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chișinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României, calificând aceasta drept o "provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale", a declarat vineri Ministerul de Externe rus, citat de agenția de presă TASS.

"Ministerul de Externe a adresat un protest ferm însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităților României de a interzice survolarea spațiului aerian al țării lor de către un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus", care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chișinău, menționează diplomația rusă, potrivit Agerpres.

"A fost subliniat faptul că a fost pusă în pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului", se mai spune în declarația Ministerului de Externe rus. "Ei nu au reușit să ajungă la timp la destinație", conform aceluiași text.

Potrivit MAE rus, Moscova consideră acest incident drept o "provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale". "Am invitat autoritățile române să efectueze o investigație minuțioasă a celor întâmplate și să ofere părții ruse o explicație", a adăugat diplomația rusă.

+++

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a susținut un briefing în cadrul căreia a apreciat că ceea ce se întâmplă este „un show rusofob fără precedent”.

Vizibil iritat, el s-a adresat susținătorilor săi să fie pregătiți să riposteze, scrie Report.md.

„Eu vreau să vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat: Vă rog, fiți de-a gata! (Pregătiți – n.n.). Poliția, Serviciul Pază n-o să ne apere. Fiți de-a gata – atunci când o să vă spun, să fiți la Chișinău! Toți! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie. Se apropie momentul când noi o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare. Altfel ei nu înțeleg. Altfel își aduc românașii, unioniștii să ne facă nouă probleme aici”, s-a revoltat Dodon.

„O să le iasă pe ochi celor care au început acest show, iar aici mă refer, în primul rând, la cei din Partidul Democrat. Voi credeți că blocarea la intrarea unor artiști sau cu blocarea avioanelor vă faceți mare rating la americani? Toți foarte bine știu cine sunteți voi. Chișinău, București sunt parte a unui joc geopolitic a Occidentului, a NATO împotriva Rusiei”, a declarat Dodon.

+++

Dmitry Rogozin a postat pe Twitter un mesaj prin care a jignit autoritățile române.

„Autoritățile române au pus în pericol viața pasagerilor cursei comerciale S7, femei și copii. Combustibil ne-a ajuns doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor”, a postat Rogozin.

***** 

Cursa comercială decolată din Moscova cu destinația Chișinău a trebuit să se întoarcă și să aterizeze la Minsk. Motivul îl reprezintă Dmitri Rogozin, vicepremierul rus care se afla la bordul aeronavei.Traseul avionului în care se afla Dmitry Rogozin

Traseul avionului în care se afla vicepremierul Rusiei, Dmitry Rogozin 

Rogozin se află pe lista persoanelor ruse împotriva căreia Uniunea Europeană a dictat sancțiuni.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat pentru EurActiv faptul că aeronava în care se afla Rogozin nu a primit acceptul pentru a survola România în drumul ei către Moldova.

Potrivit președintelui pro-rus Igor Dodon, Rogozin urma să ajungă vineri la Chișinău, de unde ar fi trebuit să meargă împreună în regiunea transnistreană, relatează Report.md.

Anterior, diplomația de la Chișinău a făcut un apel către Ambasada Rusiei de a se abține de la participarea la manifestațiile organizate în stânga Nistrului în legătură cu aniversarea instituirii misiunii de pacificare la Nistru.

Trebuie amintit și faptul că în decembrie 2016 România a permis survolul spațiului său aerian unei aeronave ce îl avea la bord pe Dmitry Rogozin, deși și atunci oficialul rus se afla pe lista sancțiunilor Uniunii Europene.

Citiți mai multe despre vizita planificată în Republica Moldova pe Report.md, dar și cum îl așteptau moldovenii la aeroportul din Chișinău pe vicepremierul rus.