România va susține în continuare doar opțiunea europeană a R. Moldova. Bucureștiul așteaptă consecvență și seriozitate din partea Chișinăului. Declarații în acest sens a făcut joi premierul Sorin Grindeanu, după ședința comună a celor două guverne.

"România își dorește o ancorare politică, strategică, dar și fizică a Republicii Moldova în spațiul european. Trebuie accelerate procesele de reforme și consolidat parcursul european", a spus Grindeanu, după ședința comună care a avut loc la Piatra Neamț, scrie Report.md.

Iar Pavel Filip a menționat că, în pofida victoriei pro-rusului Igor Dodon la ultimele alegeri prezidențiale, relația Moldovei cu România nu va fi afectată. El a dat asigurări că integrarea europeană rămâne "proiectul de țară" al Guvernului pe care îl conduce.

"Republica Moldova este țară cu regim parlamentar de guvernare. Pârghiile de conducere sunt în mâinile Guvernului și Parlamentului. Proiectul nostru de țară este lângă România în UE", a spus premierul moldovean.

"Opțiunea europeană a Republicii Moldova, pe care România o sprijină, este unica în măsură să răspundă așteptărilor de stabilitate și prosperitate ale cetățenilor moldoveni", a spus Sorin Grindeanu. "Asistența din partea României va continua să fie determinată de ritmul și ireversibilitatea reformelor structurale pe care vi le-ați asumat", a adăugat prim-ministrul României.

Cei doi premieri au evitat răspunsurile directe la întrebările legate de eventualitatea unirii celor două state, Pavel Filip menționând doar că "Moldova și România sunt două inimi gemene care bat în același ritm".

Moldova, în așteptarea investitorilor români

Grindeanu a exprimat disponibilitatea României de a participa cu investiții la procesul de privatizare din Republica Moldova și a spus că speră că acesta se va desfășura în mod transparent.

"România așteaptă consecvență și seriozitate din partea autorităților moldovene", a premierul român. El a mai promis că autostrada Târgu-Mureș - Iași - Ungheni va ajunge până la Chișinău, în acest sens fiind planificate "intervenții pe master-planul de construcție a infrastructurii".

Șeful Guvernului de la București a spus că studiul de fezabilitate pentru această autostradă datează din 2011. Acesta va fi reactualizat, iar proiectul va fi implementat, potrivit lui Grindeanu, cu fonduri europene.

Premierul Filip a spus că va pune la dispoziție Guvernului de la București planul de privatizare din Republica Moldova.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău - un proiect palpabil datorită UE

Republica Moldova ar putea scăpa de șantaj și dependența energetică de Rusia până la sfârșitul anului 2018 sau cel târziu în 2019. Atunci se preconizează darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Chișinău ce urmează a fi conectat la gazoductul Iași-Ungheni, dat în exploatare în 2014. Gazoductul va lega Chișinăul de rețeaua românească și europeană de transport a gazelor naturale.

Citiți continuarea pe Report.md.