Ministerul rus de Externe a respins acuzațiile lansate de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, conform cărora a existat un plan de a destabiliza țara.

Rusia consideră afirmațiile Maiei Sandu complet nefondate și afirmă că, spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, nu se amestecă în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii.

"Am acordat atenție declarației Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 13 februarie, că departamentele moldovenești „au confirmat” informațiile regimului de la Kiev despre existența "planului Rusiei de destabilizare a situației din Moldova” . Astfel de afirmații sunt complet nefondate și fără fundament. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina. Mai întâi acuzați cu referire la informațiile secrete care nu pot fi verificate, apoi folosirea acestora pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale.

Este evident că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei”, este atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia. La rândul lor, autoritățile moldovenești au confirmat acest fals pentru ca, folosind mitul amenințării rusești, să distragă atenția cetățenilor moldoveni de la problemele interne cauzate, în primul rând, de cursul socio-economic eșuat al actualei administrații, pentru a întări lupta împotriva disidenței și a oponenților politici.

Astfel de planuri sunt deja implementate și sunt implicate în narațiuni sincer rusofobe. Este de remarcat că, chiar și în Moldova, mulți au perceput cu neîncredere și nedumerire declarația Maiei Sandu. Respingem hotărât insinuările despre presupusa dorință a Rusiei de a „submina” situația din Republica Moldova. Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii. Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și vrea dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase și egale. Facem apel la autoritățile moldovenești să dea dovadă în sfârșit de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară și să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor țării lor, prin înțelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relațiile de prietenie stabile cu Rusia", se arată în comunicatul Ministerului rus al Afacerilor Externe, citat de News.ro.

Reamintim că președinta Maia Sandu a prezentat luni, în detaliu, planul Rusiei de a răsturna puterea de la Chișinău prin violențe și luări de ostatici.

"Dragi cetățeni, în ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde măsuri subversive nu este unul nou. Tentative de destabilizare și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul. În perioada octombrie - decembrie, Poliția și Serviciu de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente", a spus Maia Sandu într-o scrută declarație de presă.

Președinta Republicii Moldova a mai spus și că planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici, prin acțiuni violente, mascate sub proteste ala așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Maia Sandu a prezentat planul prin care Rusia ar vrea să răstoarne puterea de la Chișinău

Mai mult pe EurActiv »