Rusia va deschide 22 de secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru alegerile în Duma de Stat a Rusiei, programate pentru 18 septembrie, chiar dacă Chișinăul i-a cerut oficial să nu facă asta.

Ministerul moldovean de Externe a sugerat Rusiei să se abțină de la deschiderea secțiilor de votare în localitățile din regiunea transnistreană, controlate de regimul separatist pro-rus, având în vedere "imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea alegerilor”, scrie Deutsche Welle, preluat de Report.md.

Diplomația de la Chișinău a anunțat că pe adresa Ministerului de Externe și Integrării Europene au parvenit câteva note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova prin care autoritățile moldovene sunt rugate să contribuie la facilitarea organizării și desfășurării pe teritoriul Republicii Moldova, la 18 septembrie 2016, a alegerilor deputaților Dumei de Stat a Rusiei.

În acest context, Ambasada Rusiei a exprimat intenția de a deschide pe teritoriul Republicii Moldova 25 de secții de votare: 4 în localitățile din dreapta Nistrului (una la Chișinău, una la Bălți, una la Comrat, cu un punct mobil la Cahul) și 22 în regiunea transnistreană.

Transnistria se comportă ca parte a Rusiei

Șefa pretinsei autorități electorale din regiunea transnistreană, Elena Gorodețkaia, a spus că 9 secții de votare vor fi deschise la Tiraspol, 5 la Bender, câte 2 în Râbnița și Dubăsari și câte una la Grigoriopol, Dnestrovsc, Camenca și Slobozia. Alte 2 secții de votare ar urma să fie deschise pentru pacificatorii ruși și militarii din grupul operativ de trupe rusești dislocate în regiunea separatistă.

Gorodețkaia a mai menționat că, la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, în regiunea transnistreană sunt așteptați la urne peste 180.000 de alegători care dețin cetățenia rusă (față de 160.000 câți erau în 2011 - când au votat 52.000 de cetățeni ruși).

Potrivit ei, "procesul de pregătire a Transnistriei pentru alegerile din Rusia deja a început. Concentrarea eforturilor va fi la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Acum suntem gata să furnizăm echipamentele necesare pentru secțiile de votare".

Subiectul deschiderii celor 22 de secții de votare în regiunea transnistreană a fost discutat pe 10 august, la o întâlnire a șefului grupării separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin.

Citiți continuarea pe Report.md.