Trupele militare ruse (GOTR – grupul operativ de trupe ruse) care staționează ilegal pe teritoriile ocupate în regiunea de Est a Republicii Moldova au încercat din nou forțarea Nistrului. Misiunea OSCE în Moldova este îngrijorată.

Militarii ruși dislocați în regiunea transnistreană își testează TAB-urile-amfibie în fiecare an (deja al patrulea an la rând) în cadrul unor pretinse aplicații militare despre care autoritățile constituționale de la Chișinău nici măcar nu sunt înștiințate, relatează Deutsche Welle, preluat de Report.md.

La 13 august, pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Ministerului rus al Apărării a apărut informația precum că GOTR (grupul operativ de trupe ruse), dislocat în regiunea transnistreană, și-a pregătit mașinile de luptă pentru eventuale aplicații cu traversarea barierelor de apă.

Ministerul Apărării de la Chișinău a cerut de fiecare dată trupelor GOTR să se abțină de la astfel de manevre provocatoare, dar a fost ignorat.

Potrivit Delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, în dimineața zilei de 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste râul Nistru din orașul Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a unor autocamioane militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență. Tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Chișinăul și OSCE, împiedicate să facă verificări

Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova a inițiat măsuri de verificare a locației, însă, șefului militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Moldovei i-a fost interzis accesul la fața locului de către persoane necunoscute, acesta fiind nevoit să solicite intervenția grupului de observatori militari. La sosirea acestora, blindatele și camioanele rusești deja plecaseră.

(...)

Misiunea OSCE în Moldova a difuzat un comunicat în care își exprimă îngrijorarea cu privire la exercițiile militare cu forțarea râului, desfășurate în Zona de Securitate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse pe 14 și 15 august.

(...)

Anul trecut, tot la începutul lunii august, blindatele rusești au forțat Nistrul în preajma localității Ternovca, raionul Slobozia. Presa transnistreană scria atunci că civilii i-au întâmpinat la țărm pe militarii ruși cu flori „ca pe niște învingători”, după ce "au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept”.

Materialul integral, pe Report.md.