De la începutul anilor 1990, trupele ruse sunt staționate în Transnistria. Ministrul de externe al Rusiei avertizează că o amenințare la adresa forțelor ruse din regiunea separatistă ar fi interpretată ca un atac asupra Rusiei.

Rusia amenință Republica Moldova cu acțiuni militare în cazul în care securitatea trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană ar fi amenințată. Chișinăul riscă astfel un conflict militar cu Rusia, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov. ”Orice amenințare la adresa securității trupelor ruse (în Transnistria) ar fi considerată un atac împotriva Rusiei conform dreptului internațional”, spune Lavrov, potrivit Reuters, preluată Spiegel Online.

Trupele ruse sunt staționate în Transnistria încă de la începutul anilor 1990, după ce regiunea s-a desprins de Moldova în urma unui conflict violent. Transnistria este recunoscută de Rusia, dar nu și de comunitatea internațională. Potrivit Rusiei, prezența militară în Transnistria ar trebui să asigure pacea.

Republica Moldova, care a primit recent statutul de țară candidată la UE împreună cu Ucraina, cere retragerea trupelor ruse. În Moldova există de mult timp temeri că Rusia și-ar putea trimite armata aici.

În aprilie, armata ucraineană a avertizat că unitățile forțelor armate ruse din regiunea separatistă sunt pregătite pentru luptă”. Și forțele de securitate ale separatiștilor au fost puse în stare de alertă sporită.

Anterior, mai multe explozii au avut loc în regiune. Tiraspolul a acuzat guvernul de la Kiev că ar fi organizat ”atacurile”. Ucraina a respins acuzațiile și a precizat că FSB vrea să atragă Transnistria în războiul Rusiei împotriva sa. Ucrainei.

După explozii, Rusia a amenințat cu măsuri militare. 

Recția Chișinăului

Serghei Lavrov a mai declarat în intervenția la canalul rusesc RT că Federația Rusă urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă și ale cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit. Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care ar reclama ”un statut special”.

Ministrul rus de externe a mai declarat că guvernarea de la Chișinău ar evita un dialog cu Tiraspolul și Rusia. 

Biroul Politici de Reintegrare a precizat că acordă tot suportul și expertiza necesară în vederea menținerii unei interacțiuni active și constructive în formatele de dialog existente dintre Chișinău și Tiraspol, relatează TV8.

Reprezentanții Biroului au mai subliniat că promovează în continuare soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

Totodată, Biroul de Reintegrare neagă că în Republica Moldova ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de rusă:

”Din câte se cunoaște drepturile și libertățile acestora nu se încalcă în mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est (în domeniile public, educațional, media ș.a.). Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă. În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate etc.)”.