Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, susține că neutralitatea R. Moldova este falsă, iar aderarea la NATO nu ar fi fost o problemă, dacă trupele ruse nu s-ar fi aflat pe teritoriul țării.

”Avem destule forțe pentru a putea opri un presupus atac din partea trupelor ilegale din Transnistria", a declarat, luni, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Fabrika de la PublikaTV, informează Agora.

Potrivit ministrului Șalaru, neutralitatea R. Moldova este un instrument de șantaj din partea Rusiei pentru a ne menține în zona de influență.

"Dacă nu am fi avut armată rusă pe teritoriul țării, nu ar fi fost o problemă aderarea la NATO. Neutralitatea noastră este falsă. Ea există numai în Constituție", a precizat oficialul.

”Trupele transnistrene sunt conduse de la Moscova. Toată tehnica lor este din armata rusă. Trebuie să aducem pacificatori sub mandat ONU în Transnistria, iar pe cei ruși să-i trimitem acasă. De ce trebuie să ne uităm la aceste evenimente prin ochii militarilor ruși", a spus ministrul.

"Astăzi ne aflăm în cazul unui război hibrid. Lumea încă nu cunoaște efectele acestui război. Cel mai grav este că aspectele și metodele acestui război nu cad sub incidenta codului penal internațional. Avem o ocazie unică dea moderniza armata. NATO va recomanda țărilor sale membre să contribuie prin tehnic la modernizarea armatei noastre”, a mai spus ministrul moldovean al Apărării.

Referitor la Strategia națională de apărare, Șalaru a spus că ea întârzie.