Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat luni seară inițiativa de a convoca Adunarea națională a cetățenilor. Ea a vorbit și despre situația în care se află țara, dar și despre încercările unora de a o desabiliza.

„Astăzi am lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor la care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi. Adunarea națională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Un răspuns răspicat și clar. Să se audă vocea noastră, a celor mulți, vocea poporului nostru”, a spus șefa statului într-un discurs adresat națiunii.

De asemenea, în mesajul său, Maia Sandu a venit cu un îndemn către toți care lucrează pământul, profesori, studenți, organizații neguvernamentale, antreprenori, medici, oameni de cultură, angajați în sectorul privat, funcționari publici.

"Împreună să sprijinim visul nostru comun. Să demonstrăm că noi vrem pace. Vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă”, a subliniat șefa statului. 

Ea a menționat că țara se află "la o importantă răscruce".

"Ce facem acum va influența viețile noastre, ale copiilor noștri și ale copiilor copiilor noștri. Vin cu acest îndemn către toți cetățenii, pentru că în momentele cruciale deciziile mari nu se iau doar de politicieni. Deciziile mari se iau de oameni în Piața Marii Adunări Naționale. Acum e momentul să ne unim și să devenim împreună parte a familiei europene. Vă aștept la Adunarea națională Moldova Europeană”, a subliniat președinta Maia Sandu. 

Sandu a mai precizat și că "banii murdari, care finanțează încercările de destabilizare, continuă să curgă" și "sunt persoane fără minte în Moldova care se uită la ce se întâmplă în Ucraina și se bucură de crimele de acolo, care văd ororile din Bahmut, Bucea, Mariupol, Herson și spun că ai lor sunt aproape".

"Acești oameni care și-au vândut țara sunt gata acum să vadă satele și orașele noastre făcute una cu pământul numai pentru ca ei să poată reveni la putere. Sunt gata să vadă casa părintească lovită de bombe, numai ca ei să mai fure miliarde. O grupare de hoți, plătită cu bani murdari, și-a pus în plan să blocheze calea noastră europeană, drumul nostru spre pace și bunăstare. Aceleași personaje au ținut Moldova blocată în sărăcie și corupție, iar acum o atacă otrăvind sufletele oamenilor noștri, prin ceartă și dezbinare. Aceiași bani murdari corup diverse persoane pentru a nu permite curățarea justiției. Aceiași bani finanțează așa-numitele proteste. S-ar părea, dintr-o parte, că aceste grupări care vor să ne fure libertatea, care vor să ne blocheze viitorul, care vor să ne distrugă pacea și buna înțelegere, țipă mai tare decât se aude vocea poporului. Sute de mii de oameni se uită cum o mână de corupți plănuiesc să fure viitorul copiilor noștri", a mai spus ea.

Textul integral al declarației poate fi citit aici