Ministrul de Externe rus susține că promtitudinea cu care Chișinăul insistă asupra retragerii armatei a-14-a din Transnistria reprezintă o provocare din partea celor care își doresc un conflict armat între Rusia și R. Moldova și Ucraina.

"Eu nu cred că poți prevedea un posibil război. Nimeni nu dorește acest lucru cu excepția celor care au votat decretul potrivit cărora pacificatorii ruși trebuie să părăsească Transnistria. Cei care le-au recomandat acest lucru autorităților de la Chișinău își doresc un război între Rusia și Ucraina și altul între Rusia și Republica Moldova,” a declarat Serghei Lavrov potrivit agenției RIA Novosti, preluată de Timpul.md.

Lavrov a explicat că pacificatorii ruși își exercită legal misiunea pe teritoriul Transnistriei.

Ei vor pleca atunci când vor fi create toate condițiile evacuării militarilor din regiunea separatistă a Republicii Moldova, a mai spus Lavrov.

Pe 24 august, șeful Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a anunțat pe Facebook că autoritățile R. Moldova au solicitat ONU să includă subiectul scoaterii trupelor ruse de pe teritoriul țării, pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care va avea loc luna aceasta.

În Declarația adoptată de Parlament se precizează că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a țării constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralității permanente ale Republicii Moldova, precum și ale dreptului internațional.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că decizia va trage după sine un conflict militar.

Anunțul nu a fost nici pe placul președintelui moldovean, Igor Dodon.