Ministrul rus de externe susține că în regiunea separatistă din R. Moldova ar trăi 250.000 de cetățeni ruși, iar Moscova e responsabilă de securitatea din Transnistria.

"În Transnistria, după părerea mea, trăiesc 250.000 de cetățeni ruși. Desigur, suntem responsabili pentru ei. În primul rând, acesta este contingentul nostru de menținere a păcii și un grup de trupe care păzesc un imens depozit de muniții în Cobasna. Și avem un mandat, care a fost convenit la acea vreme cu toate părțile. Suntem convinși că acest mandat își păstrează pe deplin importanța și ne vom ghida după el", a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat agenția TASS.

Situația generală din Transnistria "s-a degradat ca urmare a politicii pe care a decis să o ducă Guvernul Republicii Moldova", a susținut ministrul rus de externe.

El nu vede sentimente separatiste în Transnistria, ci "dorința puternică a conducerii Transnistriei de a îndeplini acordurile care au fost încheiate în formatul «5+2» și care sunt îndreptate spre o reglementare deplină, reciproc acceptabilă a statutului Transnistriei".

"Din păcate, formatul «5+2» este, de fapt, înghețat, iar în mare măsură la acest lucru a contribuit politica Occidentului, care a decis să ia «reglementarea» în propriile mâini, să impună această soluționare Tiraspolului și sprijină pe deplin politica de confruntare, mioapă și fără rezultat a președintei Sandu", a spus Lavrov, adăugând că și Kievul joacă un rol "extrem de negativ, subversiv", încălcându-și statutul de mediator în formatul "5+2", prin adoptarea poziției Chișinăului.

"Vreau să spun încă o dată că Rusia este responsabilă de securitatea în Transnistria în deplină concordanță cu mandatul pe care îl are personalul nostru militar. Ne vom ghida după acest mandat", a mai spus Lavrov.

Sursa: RADOR