Sintagma "limba moldovenească" va fi înlocuită cu "limba română" în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat joi în a doua lectură de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, transmite Radio Chișinău.

Votul a fost aplaudat în picioare de deputații PAS, în timp ce colegii lor socialiști și comuniști au afișat pancarde cu inscripții care făceau trimitere la sintagma sovietică de "limbă moldovenească".

Legea prevede și înlocuirea sintagmelor "limba oficială", "limbă de stat" și "limbă maternă" din toate actele normative și documentele oficiale.

Agenția Resurse Informaționale Juridice urmează să asigure în "Registrul de Stat al actelor juridice" operarea modificărilor în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Când a fost supus votului în primă lectură, la 2 martie, proiectul a provocat altercații și îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău între deputații PAS, autorii inițiativei și cei din opoziția socialist-comunistă. Deputații din opoziție au blocat atunci tribuna Legislativului preț de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot.

În 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că prevederea din Declarația de Independență privind faptul că limba română este limbă de stat prevalează asupra articolului 13 al Constituției privind "limba moldovenească".