Sintagma "limba română" va fi introdusă în toate legile Republicii Moldova

Sintagma "limba moldovenească" va fi înlocuită cu "limba română" în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat joi în a doua lectură de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, transmite Radio Chișinău.
Votul a fost aplaudat în picioare de deputații PAS, în timp ce colegii lor socialiști și comuniști au afișat pancarde cu inscripții care făceau trimitere la sintagma sovietică de "limbă moldovenească".
Legea prevede și înlocuirea sintagmelor "limba oficială", "limbă de stat" și "limbă maternă" din toate actele normative și documentele oficiale.
Agenția Resurse Informaționale Juridice urmează să asigure în "Registrul de Stat al actelor juridice" operarea modificărilor în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Când a fost supus votului în primă lectură, la 2 martie, proiectul a provocat altercații și îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău între deputații PAS, autorii inițiativei și cei din opoziția socialist-comunistă. Deputații din opoziție au blocat atunci tribuna Legislativului preț de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot.
În 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că prevederea din Declarația de Independență privind faptul că limba română este limbă de stat prevalează asupra articolului 13 al Constituției privind "limba moldovenească".
MAE: Se restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a R. Moldova
Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova, a Legii pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale.
Conform actului normativ, sintagma "limba moldovenească" va fi înlocuită cu "limba română" în toată legislația acestui stat.
MAE reamintește că Legea adoptată de Parlamentul de la Chișinău implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova.
Adoptarea Legii menționate are "o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova".
De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova.
Adoptarea Legii demonstrează totodată maturitatea societății din Republica Moldova și aderența sa la spațiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană.
Prin acest pas sunt consolidate pe mai departe relațiile bilaterale speciale existente între România și Republica Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă și robustă, orientată către reformarea democratică a Republicii Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, încheiat la 27 aprilie 2010.
Comentarii