Proiectul transfrontalier SMURD se va extinde în Republica Moldova, fiind vorba despre o nouă etapă de evoluție a Serviciului Mobil Reanimare și Descarcerare care se va numi SMURD 2.

Proiectul transfrontalier SMURD se va extinde în Republica Moldova, o decizie în acest sens fiind luată în urma discuțiilor purtate de șeful Serviciului moldovean al Protecției Civile și al Situațiilor Excepționale, Mihail Harabagiu, cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, Raed Arafat, relatează presa din Republica Moldova, citată de Agerpres.

Este vorba despre o nouă etapă de evoluție a Serviciului Mobil Reanimare și Descarcerare care se va numi SMURD 2.

Republica Moldova va beneficia de zece ambulanțe, patru autospeciale de descarcerare, patru piste de aterizare pentru elicoptere, două departamente de urgență, iar în România va fi creat un Centru de instruire, potrivit unui comunicat oficial.

Proiectul, estimat la circa 10 milioane de euro, urmează să fie realizat până în anul 2020.

Mihail Harabagiu și Raed Arafat au abordat și posibilitatea intervenției primare a elicopterelor SMURD în zonele unde s-au produs accidente și pe trasee, în vederea reducerii timpului de reacție.

Cei doi responsabili au discutat și despre ridicarea unui monument în memoria echipei SMURD care și-a pierdut viața în tragicul accident produs la începutul lunii iunie în apropiere de localitatea Haragâș, raionul Cantemir, în misiune de serviciu.

Monumentul va fi construit în apropiere de locul accidentului și urmează să fie dezvelit la 1 decembrie 2016.