Regimul de la Tiraspol rămâne fidel propriilor idei de rusificare a populației din stânga Nistrului. Ținta sunt cele 8 școli cu predare în română, chiar dacă în ultimii ani presiunile au scăzut din intensitate, susțin directorii acestor instituții.

În 2014, după ce autoritățile separatiste au înghețat conturile școlilor românești, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost arestat când aducea de la Chișinău 114.000 de lei pentru a achita salariile profesorilor. Banii au fost confiscați, iar directorul împreună cu alți doi angajați au fost acuzați de trafic cu valută străină. Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a făcut dreptate lui Ion Iovcev, și a impus Federația Rusă să-i plătească peste 200.000 de euro lui și altor petiționari printre care elevi, părinți și profesori, relatează Radio România Chișinău.

Ion Iovcev spune că este nevoie de efort și consecvență pentru a împiedica politica agresivă de rusificare: ”Are loc o deznaționalizare, un genocid împotriva populației băștinașe. După 10-15 ani, vor dispărea școlile acestea. Sunt copii care vin la noi și doresc să învețe în limba română. Să vină și scriitorii, să vină poeții, să vin artiștii pentru că noi suntem izolați”.

Citiți continuarea pe radiochisinau.md.