Socialiștii proruși au anunțat luni că au colectat numărul necesar de semnături pentru organizarea și desfășurarea unui referendum local cu privire la demiterea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, informează Deschide.md.

Chirtoacă a fost reținut la sfârșitul săptămânii trecute de procurorii anticorupție din Republica Moldova, sub acuzația de trafic de influență. El a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Potrivit președintelui grupului de inițiativă, Ion Ceban, liderul grupului parlamentar al Partidului Socialist, în seara zilei de 28 mai au fost colectate 65.838 de semnături, în condițiile în care numărul minim necesar stabilit de Comisia Electorală Centrală este de 64.411 de semnături. relatează Agerpres.

„65.838 (de semnături). În 18 zile. Mai mult decât necesarul cu peste 1.400 de semnături. În scurt timp vom comunica ce și cum facem mai departe", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Conform Codului Electoral, pentru inițierea referendumului sunt necesare semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Primarul liberal al Chișinăului este acuzat de trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul construirii unor parcări cu plată în Chișinău.

Numeroși experți moldoveni sunt de părere că reținerea lui Chirtoacă ar urmări scoaterea Partidului Liberal de la guvernare, în timp ce Partidul Democrat al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc - componenta centrală a actualei coaliții de guvernământ - încearcă să formeze o nouă majoritate parlamentară.

De altfel, liberalii au anunțat sâmbătă că ies din guvern, iar ministrul mediului Valeriu Munteanu a anunțat că toți cei trei miniștri liberali din executivul premierului Pavel Filip își vor depune cererile de demisie până luni la prânz.