NATO rămâne astăzi unul dintre subiectele tabu pe care niciun partid politic din Republica Moldova nu dorește să și-l asume în programul de guvernare de frica pierderii din popularitate și a oferirii de „muniție” adversarilor politici pentru diverse atacuri pe această temă. Astfel că și pentru cetățenii de rând din Republica Moldova, NATO rămâne mai degrabă o nebuloasă. Un amestec de frică indusă față de o „sperietoare” inexistentă și o lipsă de informare și asumare din zona politică, scrie Mădălin Necșuțu în PressHub.ro.

Pretextul convenabil pentru toți este neutralitatea militară a Republicii Moldova înscrisă în Constituția statului adoptată acum 30 de ani, pe alocuri un document anacronic de la finalul Războiului Rece, care nu se sincronizează cu aspirațiile Republicii Moldova pentru un viitor european. Percepția perimată despre NATO este mai degrabă rezultatul propagandei rusești  inoculate în mentalul colevtiv și a populismului local din Republica Moldova care nu încetează să prezinte Alianța Nord-Atlantică ca pe o „sperietoare” pentru publicul larg, unul mai degrabă depărtat de cultura de securitate.

Deputatul PAS și șeful Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Lilian Carp, ne-a declarat că NATO nu este doar o structură militară, așa cum încearcă să o promoveze unii ca pe o „sperietoare”.

„NATO este o organizație care are multe proiecte și în zona civilă. Oferă ajutoare, intervine în cazuri de catastrofe, calamități, etc. NATO nu trebuie privit doar ca pe ceva rău. Asistența pe care o face NATO în Republica Moldova este, în primul rând, pentru pregătirea stării civile și totodată a Armatei naționale pentru a putea face față amenințărilor”, ne-a declarat Lilian Carp.

Deputatul a mai spus că se observă o tendință de creștere a percepției pozitive despre NATO în R. Moldova, dar și că există anumite tare în mentalul colectiv în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică:

„Încrederea în NATO este în creștere în Republica Moldova, dar aceste clișee și sperietori care au fost create pe parcursul ultimilor 30-40 de ani referitor la NATO că ar fi doar doar o instituție militară au intrat în subconștientul cetățenilor, ceea ce nu este pe deplin adevărat”. 

Potrivit celui mai recent Barometrul Opiniei Publice (BOP) făcut regulat de către Institutul de Politici Publice (IPP) de la Chișinău, 51,7% moldovenii percep relația Republicii Moldova cu NATO drept un una foarte bună și bună, în timp ce doar 23% le percep ca rele și foarte rele. Paradoxal, conform datelor oferite de Centrul Informare și Documente al NATO la Chișinău, 28% din moldoveni ar dori aderarea statului la Alianța Nord-Atlantică, în timp ce 52% s-au declarat împotriva acestui lucru.


Citiți continuarea pe PressHub.ro.