Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională starea de urgență, instituită de Parlamentul de la Chișinău. Președintele Maia Sandu a dizolvat legislativul pentru a fi organizate alegeri anticipate.

Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului la doar câteva minute după decizia Curții Constituționale, și a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie.

„Prin această decizie am deschis calea prin care cetățenii să poată alege un Parlament nou. Puterea este acum în mâinile poporului, am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat. Data alegerii noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021”, a declarat Maia Sandu într-un briefing.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a invalidat hotărârea Parlamentului de la Chișinău prin care a fost instituită starea de urgență pe o perioadă de 60 de zile, până la 30 mai. Parlamentul, controlat de o majoritate formată din socialiștii fostului președinte Igor Dodon și partidul oligarhului Ilan Șor, a încercat să evite dizolvarea.

Anterior, Curtea Constituțională a constatat că Parlamentul și-a epuizat toate șansele de învestire a unui nou guvern și, la solicitarea Maiei Sandu, a emis un aviz privind constatarea circumstanțelor dizolvării legislativului. A urmat o tentativă eșuată de preluare a controlului asupra Curții Constituționale.

Maia Sandu: Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate - să o folosim cu înțelepciune! 

În cadrul briefingului susținut imediat după semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului, Maia Sandu a chemat cetățenii să valorifice această șansă de revenire la normalitate: „Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține parlamentul care pleacă. După alegeri, vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritate stabilă și vom îndrepta lucrurile în țară. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor. (...) Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului, pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească, pentru a putea fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune!”, a spus șefa statului.

Reacția socialiștilor: „Un păcat în săptămâna patimilor”

După decizia Curții Constituționale de anulare a stării de urgență, socialiștii i-au cerut Maiei Sandu să identifice acum soluții la toate problemele din țară și să spună cum intenționează să organizeze alegeri fără bani (guvernul demisionar nu a prevăzut bani pentru anticipate), pe timp de pandemie, în condițiile în care doar 3 la sută din populație este imunizată. Unul dintre fruntașii PSRM, Vlad Batrîncea, a spus că a fost creat un precedent periculos pentru Republica Moldova prin faptul că Parlamentul a fost înlăturat de la luarea deciziilor, iar deputatul PSRM, Petru Burduja, a menționat că decizia Curții, prin care s-a deschis calea spre dizolvarea parlamentului, este „un păcat în săptămâna patimilor”.

***************

„Alegerile anticipate reprezintă singura cale prin care în Republica Moldova se poate obține o nouă majoritate politică, una transparentă, care să susțină un guvern reformator, conform voinței oamenilor exprimată la ultimele alegeri prezidențiale”, a transmis eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova.