Aliații din NATO susțin cu fermitate integritatea teritorială și independența Republicii Moldova, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

"Aș dori să-l felicit pe noul președinte ales (Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. Aștept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, și cooperarea cu Moldova ca partener al Alianței noastre", a afirmat Stoltenberg, conform site-ului oficial al organizației, relatează Agerpres.

"Vedem cum Rusia a desfășurat trupe prin încălcarea dorințelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe rusești în regiuni din Georgia și, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria", a declarat șeful NATO.

"Și această încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internațional și integritatea teritorială a țărilor, inclusiv a Moldovei", a subliniat Stoltenberg.

Declarațiile secretarului general al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-și retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE și ONU.